Aktuellt, Egen design, Hildursmysteriestickning, Rensa Garnlagret, Stickat - vantar

Hildurs mysteriestickning – ledtråd nr 3

Nu hoppas jag att du hunnit sticka ledtråd två och känner dig redo för nästa steg. Denna del tror jag att du kommer tycka är lite lättare än de första två ledtrådarna. I den förra ledtråden stickade du t o m varv 28. Nu ska du sticka varv 29-54. Till detta moment behöver du två lösa trådar, gärna bomullsgarn eller ett masksnöre, som du kan använda att trä på tumkilens maskor på.

Vänster Vante

Varv 29: Följ mönstret i diagrammet nedan och sticka de första 25 maskorna på varvet. Sätt tumkilens 25 maskor på en tråd, lägg upp 3 nya maskor i tumgreppet, så att du fortsätter med maskor enligt mönstret. De maskor du ska lägga upp motsvarar de som markerats med rött i diagrammet nedan. Sticka sedan varvet ut enligt diagrammen.

Varv 30-54: Fortsätt sticka enligt mönstret i diagrammen. När varv 54 är klart så har vi sedan bara vantens topp kvar, samt tummen. Prova gärna vanten. Hur sitter den? Blir den lagom stor? Om du har korta fingrar kanske du inte vill sticka alla 54 varv. Om du har väldigt långa fingrar kanske du vill sticka fler varv. Kom bara ihåg att om du gör justeringar här, så kommer det att påverka slutresultatet samt garnåtgången, och du måste vara beredd att laborerar lite och kanske anpassa mönstret också. Vår avslutning av vanten är ju anpassad efter att man slutar på varv 54. Det är ju viktigt att mönstret blir snyggt även på slutvarven.

Höger vante

Höger vante stickas snarlikt som vänster vante. Det är bara det att här ska du sticka 3 maskor på sticka nr 3, sedan lägga tumkilens 25 maskor på en tråd, samt lägga upp 3 maskor i tumgreppet. Sedan är det bara att sticka på varv för varv tills du kommer till varv 54 eller så långt som du nu valt att sticka. Se diagrammet nedan:

Den sista ledtråden kommer att publiceras på Nyårsaftonen kl 12. Lycka till och trevlig stickning. Nedan en bild på vantens ovansida och undersida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *