Egen design, Hildursmysteriestickning, Rensa Garnlagret, Restgarnsprojekt, Stickat - vantar

Hildurs Mysteriestickning – ledtråd nr 2

Välkommen till del två i mysteriestickningen. Idag är det dags att börja sticka på vantens mönster och ta sig an tumkilen. Vanten har ett mönster på ovansidan och ett annat mönster på undersidan. Jag gillar att sticka en tumkil, för jag tycker att vanten sitter bättre på med en tumkil. Ökningarna för tumkilen görs på följande sätt:

Ökningar för tumkilen görs vartannat varv två gånger per varv. Du ökar i maskbågen mellan två maskor. Den första ökningen på varvet görs genom att vänster sticka förs in bakifrån genom maskbågen och sedan stickas maska rät. Den andra ökningen på varvet görs genom att stickan förs in framifrån genom maskbågen och stickas sedan vriden rät, d v s i bakre maskbågen. Alternativt så gör du på det sätt som du gillar bäst.

Vänster vante

Nu ska du sticka varv 1 med räta maskor i färg 1 samtidigt som du fördelar om maskorna på stickorna enligt följande: Sticka 1 + 2 31 maskor, sticka 3-4 33 maskor. Sticka 1 + 2 bildar vantens undersida och sticka 3+4 vantens ovansida. Följ diagrammen nedan varv 1-28, du har redan stickat varv 1. En ruta på diagrammet motsvarar en maska. Diagrammet läses från höger till vänster. Det finns 3 diagram, ett för vantens ovansida, ett för vantens undersida och ett för tumkilen. OBS! du börjar varvet med undersidan av vanten.

Tumkilen stickas i slutet av sticka 2. Ökningarna görs mellan varvets första 25 maskor och innan på de sista 3 maskorna på sticka 2. De maskor som markerats med rött i diagrammet nedan visar tumkilens mitt. Ökningarna börjar dock inte förrän på varv 7. På varv 7 stickar du 25 maskor, gör en ökning, stickar tills du har 3 maskor kvar på stickan, gör en ökning och fortsätter sedan enligt mönstret. Ökningarna för tumkilen sker på samma sätt vartannat varv och görs enligt diagrammet för tumkilen nedan. Diagrammet visar också vilken färg ökningsmaskorna ska ha. Det kan underlätta att sätta ut en markör efter maska 25 och före de sista 3 maskorna på stickan om det blir knepigt att hålla reda på vart du ska öka. Ovan finns en förklaring till hur ökningarna görs.

Höger vante

Nu ska du sticka varv 1 med räta maskor i färg 1 samtidigt som du fördelar om maskorna på stickorna enligt följande: Sticka 1 + 2 33 maskor, sticka 3-4 31 maskor. Sticka 1 + 2 bildar vantens ovansida och sticka 3+4 vantens undersida. Följ diagrammet nedan varv 1-28, du har redan stickat varv 1. Diagrammet läses från höger till vänster. OBS! du börjar varvet med ovansidan av vanten.

Tumkilen stickas i början på sticka 3 och ökningarna görs mellan den 3:e maskan på stickan och innan på de sista 25 maskorna på varvet. De maskor som markerats med rött visar tumkilens mitt. Ökningarna börjar dock inte förrän på varv 7. Se förklaring ovan hur du gör själva ökningen. På varv 7 stickar du 3 maskor på sticka 3, gör en ökning, stickar tills du har 25 maskor kvar på varvet, gör en ökning och fortsätter sedan enligt mönstret. Ökningarna för tumkilen sker på samma sätt vartannat varv och görs enligt diagrammet för tumkilen nedan. Diagrammet visar också vilken färg ökningsmaskorna ska ha. Det kan underlätta att sätta ut en markör efter maska 3 och före de sista 25 maskorna på vantens undersida, om det blir knepigt att hålla reda på vart du ska öka.

Tips!

  • Markörer hjälper dig att hålla reda på vart du är i mönstret. Kan vara väldigt bra att använda för att ha kolla på vart man ska göra sina ökningar för tumkilen t ex. Det finns markörer att köpa, men det går ofta lika bra med en säkerhetsnål eller en garnstump som man knutit till en ögla och trär på stickan.
  • Du behöver inte klippa av trådarna mellan färgbytena. Det går enkelt att låta garnet löpa med och byta färg på ett snyggt sätt ändå. Det blir tillräckligt många trådar att fästa ändå.
  • Om du delar bilder på din variant av vanten Lissy så blir jag jätteglad om du taggar mig och använder #hildursmysteriestickning2023 i sociala media. Då har jag möjlighet att se era fina alster.

Nästa ledtråd kommer 29/12 kl 12!

4 reaktioner på ”Hildurs Mysteriestickning – ledtråd nr 2

  1. Åå så fint mönster! Så generöst av dig att göra en mysteriestickning! Nu är jag jättesugen att lägga upp till ett par vantar i helgen. Finns gott om Ullcentrums tvåtrådiga i garnskåpet, så det ska säkert gå att få till en snygg färgkombination:)
    Hälsningar Elisabet

  2. Så rolig stickning! Tack för ett jättefint mönster. Har gjort vänster vante och ska nu börja på höger. Undrar om det står rätt var man sätter markörerna för att lättare hålla reda på ökningarna? Det står att man sätter en markör efter 3 maskor och före de sista 5 maskorna på vantens undersida, ska det inte stå 25 maskor? Mvh Barbro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *