Egen design, Hildursmysteriestickning, Rensa Garnlagret, Restgarnsprojekt

Hildurs Mysteriestickning – Ledtråd nr 1

God fortsättning och varmt välkommen till Hildurs Mysteriestickning 2023 – Lissys vantar. Idag ska vi ta oss an ledtråd nummer 1. Vi ska sticka vantens mudd. Ledtråden innehåller en förklaring för både höger och vänster vante, men du väljer själv om du vill sticka dem parallellt, eller en i taget. Läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar, framförallt vår sektion tips längst ner.

Vantarna stickar vi i Ullcentrums tvåtrådiga ull och vi använder stickor 2,5. Det går utmärkt att ta tillfället i akt och använda något av de restgarner du redan har i motsvarande tjocklek. Det går även att beställa ett färdigt garnpaket ifrån oss. Detta behöver du:
Garn: Svenskt 2-trådigt ullgarn från Ullcentrum. 3 olika färger. Ca 50g av färg 1, samt 25g var av färg 2 och 3.
Stickor: strumpstickor 2,5

Det kan vara så att vissa delar av detta mönster innehåller nyheter för dig som stickare, för andra är det välbekanta inslag. Men låt dig inte avskräckas om du tycker att det verkar komplicerat vi kommer att ge dig hjälpmedel i form av text, diagram, bilder och ibland en film så att du kan se hur du ska göra. Vi har även ett enklare alternativ 2, för den som så önskar.

Så här ska muddarna se ut när ledtråd 1 är klar, alternativ 1.

Vänster Vante

Du ska nu lägga upp 64 maskor och sticka en lettisk fläta. Läs igenom hela instruktionen nedan. Om detta känns hopplöst komplicerat, så misströsta inte, gå istället längre ner och sticka enligt alternativ 2. Det blir ingen lettisk fläta, men det blir fint det också. Alla ska kunna vara med.

Alternativ 1 – Vänster vante:
Ta fram två av dina färger, färg 1 och 2. Färg 1 är vantens basfärg. Lägg upp 64 maskor, varannan Färg 2 och varannan Färg 1. Jag har använt mig av en metod där man gör en vanlig korsuppläggning men en variant där man arbetar med två olika färger, en tråd av varje. I denna film beskrivs momentet i detalj. Den är på engelska, men det går enkelt att bara se vad de gör. Den ljusa färgen i filmen motsvarar din färg 2. Instruktionsfilm

Varv 1: Sätt ihop maskorna till en ring och sticka nu en ett varv räta maskor med varannan maska Färg 2 och varannan maska Färg 1.

Varv 2+3: Lettisk fläta. Det finns massor av varianter hur man kan sticka en lettisk fläta. Jag använder personligen samma metod som vid tvåändstickning. På det första varvet låter man garnet gå under, och på det andra varvet låter du garnet gå över.

Hur du stickar den lettiska flätan varv 2:

Hur du stickar den lettiska flätan varv 3:

Varv 4: * 2 rm färg 1, 2 rm färg 2 * Varvet ut

Varv 5-7: * 2 rm färg 1, 2 am färg 2 * varvet ut

Varv: 8-9: OBS! ytterligare en färg. 2 rm färg 3, 2 am färg 2 * varvet ut.

Varv 10-13: Som varv 5

Varv 14-15: som varv 8

Varv 16-19; som varv 5

Varv 20: räta maskor varannan Färg 2 och varannan Färg 1.

Upprepa den lettiska flätan.

Alternativ 1 – Höger vante
stickas lika som vänster fram till den lettiska flätan. Om du vill ha en spegelvänd fläta på dina båda vantar så låter du garnet gå över första varvet och under på andra varvet på din högra vante. Från varv 4 stickas mudden spegelvänd mot vänster vante enligt följande:

Varv 4: * 2 rm färg 2, 2 rm färg 1 * varvet ut

Varv 5-7: * 2 am färg 2, 2 rm färg 1 * varvet ut

Varv: 8-9: 2 am färg 2, 2 rm färg 3 * varvet ut.

Varv 10-13: Som varv 5

Varv 14-15: som varv 8

Varv 16-19; som varv 5

Varv 20: räta maskor varannan Färg 2 och varannan Färg 1.

Upprepa den lettiska flätan på samma sätt som du gjorde i början av varvet.

Nedan diagram på vänster och höger vante alternativ 1:

Så här ska det se ut när ledtråd nr 1 är klar – alternativ 2 (OBS! här har vi använt restgarner och låtit färg 2 vara både mörkt grå och grön.)

Alternativ 2 – Vänster vante:
Lägg upp 64 maskor med Färg 2.

Varv 1: Sätt ihop maskorna till en ring och sticka ett varv med räta maskor

Varv 2: Alla maskor aviga

Varv 3: Byt till färg 1 och sticka alla maskor aviga.

Från varv 4 stickar du som det står i beskrivningen ovan. Observera att det finns en beskrivning för höger och en för vänster vante ovan så välj rätt variant. Sticka t o m varv 19.

Varv 20: Ett varv räta maskor färg 2

Varv 21: ett varv med aviga maskor färg 1.

Alternativ 2 – Höger vante:
Höger vante stickas precis som vänster vante förutom varv 5-19 som ju är spegelvända. Se förklaringarna för dessa varv under Alternativ 1 – höger vante ovan.

Nedan diagram på vänster och höger vante alternativ 2:

TIPS!

  • Det kan vara bra att veta att vi inte klipper av tråden mellan alla olika färgbyten. Du låter dem bara löpa med smidigt på insidan.
  • Om du stickar med restgarner och inte riktigt har så det räcker, så kan du experimentera lite med färgerna och använda fler alternativ till mudden. I vårt alternativ 2 är mörkt grå färg 2, men vi har valt att även använda grön som färg 2 på resårdelen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *