Virka en matta av plastpåsar

Detta är ett återbruksprojekt som jag tänkt förverkliga en längre tid. Hemma hos oss hopar sig alltid plastpåsarna i en stor massa som verkar välla åt alla håll, hur man än gör för att hålla ordning. Bra material att göra något vettigt med, med andra ord! Jag plockade ut platspåsar som jag tyckte hade snygga färger tillsammans. Jag valde ganska mörka färger i blå, lila, gröna nyanser.

Jag tog påsarna och klippte bort eventuella handtag och så klippte jag bort botten. Sedan klippte jag remsor ifrån plastpåsarna. Remsorna var mellan 1-2 cm breda. Om plastpåsen är tunn, typ från systembolaget, så behöver remsorna vara 1,5 – 2 cm breda för att inte gå av så lätt. Om plastpåsen är av ett tjockare material, så räcker 1 cm bra. Det går att blanda remsor med olika bredd, eftersom tjockleken på plasten kompenserar för bredden på remsan.

Jag valde virknål nr 7. Jag virkade två luftmaskor och i den första luftmaskan virkade jag sedan 8 fasta maskor. Jag fortsatte sedan runt och ökade 8 maskor per varv. efter ett tag, blev det för mycket att öka åtta maskor varje varv, så då lade jag in ett varv lite då och då utan ökningar. Jag var inte så noga med om plasten räckte hela varv, utan bytte bara när den tog slut. Den enda gången jag var lite noggrann, var på de sista två varven. Jag ville ha en jämn avslutning, så de sista svarta varven är två hela mattan runt.

Det tog en liten stund att göra och mitt tips är att klippa en påse och sedan börja virka direkt. Det är lite hårt ibland beroende på handlag och plasten du virkar med och då kan det vara skönt att varva klippandet och virkandet så att händerna får vila lite.

Till hösten kommer jag att hålla en workshop i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan, som handlar om att virka i olika material. Att virka av plastpåsar kommer vara ett material som vi provar på då.