Gamla t-shirts

Att återbruka gamla t-shirts går alldeles utmärkt. Förr eller senare slutar ju en t-shirt att kännas tillräckligt fräsch för att man ska vilja ha den på sig. Den blir urtvättad, får en fläck, ett hål eller tappar kanske formen. Hur som helst vill man inte längre ha den på sig. Då kan du göra om den till trikåtrasor som du kan virka något av, en matta, en korg eller varför inte en väska.

Jag börjar med att klippa av den nedersta fållade kanten, sedan klipper jag runt, runt längs nederkanten av fram- och bakstycket tills jag når upp till armhålorna. Där brukar jag ge mig och använda resten till trasa eller så, men det går jag givetvis att fortsätta om man vill. Det blir bara lite mer ojämna remsor än när man klipper på denna del av t-shirten. Mina remsor gör jag ca 1-1,5 cm breda. Klipp inte remsorna för breda för då blir det så trögt att virka. Och klipper du dem för smala, så blir det lätt att de går av.

När jag så är klar och har en lång lång remsa tyg framför mig, så drar jag lite i remsan (på längden)  med ca 30 cm mellanrum och då drar den ihop sig och blir rund och fin och mer som ett rör än som en remsa. När jag så har omvandlat hela remsan till ett långt garnrör, så nystar jag den till ett nystan och kan sedan virka något av det som jag gillar.

Jag har provat att färga trikåremsor med karamellfärg, men det blev inte jättebra. De drar helt enkelt inte åt sig färgen tillräckligt bra. Det kan nog bero på att bomull är en växtfiber och alla färgning fungerar inte på växtfiber som fungerar på animaliska fibrer. Det lär fungera väldigt bra att färga animaliska fibrer med karamellfärg. Men de gamal grådaskiga t-shirtarna som en gång var vita, fick i alla fall en rosaaktig nyans som är bra så mycket roligare än den de hade innan, så helt förgäves var inte färgprojektet. På bilden nedan är tyget fortfarande blött och därav är färgen starkare än den sedan blev, som ni kan se här ovan.