#1gramin2gramut, Egen design, Hildursmysteriestickning, Rensa Garnlagret, Stickat - vantar

Hildurs mysteriestickning – ledtråd nr 4

En vecka går obeskrivligt fort känns det som. Idag är det dags för den sista ledtråden i mysteriestickningen. Det har blivit dags att avsluta handen och sticka tummen. Om du har stickat båda vantarna parallellt, så kommer du snart ha två färdiga vantar.

Förklaringar till minskningarna:
SSK/LLS = slip, slip, knit/lyft lyft sticka = lyft en maska som om du skulle sticka den rät, lyft nästa maska på samma sätt, sätt tillbaka dem på vänster sticka och sticka i bakre maskbågen. (minskar en maska) Alternativt gör du en ödhpt.

Ödhpt = överdragsihoptagning = lyft en maska, sticka en maska rät, dra den lyfta maskan över den räta (minskar en maska)

Avslutning och avmaskning av handen

Avslutningen och avmaskningen av handen är likadan för både vänster och höger vante. Minskningarna börjar på varv 56, varv 55 är ett förberedande varv där du gör avsteg ifrån mönstret och har fler maskor av färg 1 i kanterna. Fr o m varv 56 sker minskningarna. På sticka 1 och 3 stickar du 1 SSK/LLS eller en Ödhpt och fortsätter sedan enligt mönstret i diagrammet, på sticka 2 och 4 stickar du tills du har 2 maskor kvar på stickan, 2 rm tills. Du minskar därmed 4 maskor på varje varv tills du har 8 maskor kvar. (se förklaring ovan.) Sticka alltid en minskning i färg 1. När du slutligen har 8 maskor kvar tar du av garnet och drar det igenom de kvarvarande maskorna.

Följ diagrammet nedan så ser du hur mönstret ska stickas och kan följa alla avmaskningarna.

Tummen skiljer sig åt mellan höger och vänster vante, när det gäller om du plockar upp maskor först eller sist på varvet. OBS! Varv 28 har du redan stickat, men den ligger med i diagrammet för att det är lättare att förstå hur du ska sticka resten av tummen om det varvet är med.

Tummen – vänster vante

Plocka upp 3 nya maskor i tumgreppet enligt diagrammet nedan, varv 29, så det blir rätt med mönstret. OBS! Varv 28 har du redan stickat. Fördela sedan de 25 maskorna du tidigare satte på en tråd för tummen. Det blir totalt 28 maskor d v s 7 maskor per sticka. Sticka enligt diagrammet för tummen tills du kommer till varv 43, som är ett förberedande varv där du gör avsteg ifrån mönstret och har fler maskor av färg 1 i kanterna. Från varv 44 börjar minskningarna. Dessa sker på varje varv enligt diagrammet. Sticka alltid en minskning i färg 1. På sticka 1 och 3 stickar du 1 SSK/LLS eller ödhpt och fortsätter sedan enligt mönstret i diagrammet, på sticka 2 och 4 stickar du tills du har 2 maskor kvar på stickan, 2 rm tills. (förklaringar till minskningar finns ovan) Du minskar därmed 4 maskor på varje varv tills du har 8 maskor kvar. OBS de sista 2 varven stickas enbart i färg 1. Klipp av tråden och dra igenom de kvarvarande maskorna.

Tummen – höger vante.

Fördela de 25 maskorna du tidigare satte på en tråd för tummen och lägg sedan upp 3 maskor i tumgreppet, enligt diagrammet nedan så att det stämmer med mönstret på tummen. Det blir totalt 28 maskor d v s 7 maskor per sticka. Sticka enligt diagrammet för tummen tills du kommer till varv 43 som är ett förberedande varv där du gör avsteg ifrån mönstret och har fler maskor av färg 1 i kanterna. Från varv 44 börjar minskningarna. Dessa sker på varje varv enligt diagrammet. Sticka alltid en minskning i färg 1. På sticka 1 och 3 stickar du 1 SSK/LLS eller ödhpt och fortsätter sedan enligt mönstret i diagrammet, på sticka 2 och 4 stickar du tills du har 2 maskor kvar på stickan, 2 rm tills. Du minskar därmed 4 maskor på varje varv tills du har 8 maskor kvar. OBS de sista 2 varven stickas enbart i färg 1. Klipp av tråden och dra igenom de kvarvarande maskorna.

Fäst nu alla trådar. Blöt gärna vantarna och släta ut dem/blocka dem. När man stickar med två färger är det lätt att det ser mer ojämnt ut än det är och det brukar räta ut sig när man blockar vantarna.
Nu är dina nya vantar färdiga!

Med detta vill jag tacka alla som deltagit i mysteriestickningen. Ett extra stort tack vill jag rikta till alla som taggat mig i sina inlägg på sociala media och använt #hildursmysteriestickning2023

Nu ser vi fram emot ett nytt år med nya möjligheter. Hoppas ni får tid och möjlighet att sticka och virka riktigt mycket.

Gott Slut och Gott nytt År!

2 reaktioner på ”Hildurs mysteriestickning – ledtråd nr 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *