Aktuellt, House of Hildur, Inspiration, Virkat - hatt

Virkade hattar!

Det är ju trendigt att virka hattar. Det känns för mig lite som att kasta sig tillbaka till 70-talet. Men så är det ju med mode, det kommer och går. Det ska tydligen gärna vara lite blandade material och färger och om du har garner som ser lite ut som päls så ska du använda dem också. Visste ni t ex att det finns en kille i Italien som virkar hattar och säljer. De kostar si så där 3000kr styck.

Men vi kan ju testa på trenden utan att bli ruinerade på kuppen. Jag grävde i restgarnslådan och fick fram massor av rester av bomull, lin och lite andra blandningar. Jag hittade t o m ett nystan med någon form av pälsgarn som fick komma med på hatt nr två. Så jag satte igång att virka i spiral med 2-3 trådar i taget och bytte färg när det tog slut och resultatet blev färgstarkt med både tydliga och mer utsuddade färgövergångar.

Jag började med virknål 5 och 6 fasta maskor runt en magisk ring och ökade sedan med 6 maskor per varv till 12, 18, 24, 30, 36. Vid 36 maskor virkade jag ett varv utan ökningar för att hatten inte skulle bli helt platt utan då en lätt kupning. Sedan fortsatte jag med ökningar 6 per varv tills hatten mätte ca 16-16,5 cm i diameter.

Efter detta virkade tag bara på runt runt utan ökningar tills jag hade 19 cm från mitt på huvudet ner till kanten. Då gjorde jag två ökningsvarv. Det första varvet blev det en ökning i var 6:e maska och varvet där på en ökning i var 4:e maska. Därefter fortsatte jag bara runt runt utan ökningar och det funkade fint.

När brättet mätta ca 3-4 cm så avslutade jag med ett varv med fasta maskor virkade baklänges. Det gav hatten en snygg avslutning.

Med detta hoppas jag att du känner dig inspirerad att virka en egen hatt och skapa dig en moderiktig look inför sommaren. 😎😎😎

Ernst och Gunilla känner sig extremt snygga i sina nya hattar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *