En svensk Stickklassiker, Stickat, Tekniktips

Börja räkna varv!

Världens bästa tips för att få fram och bakstycket likadant, hålla koll på vart du är i ett mönster, kunna repa upp till exakt rätt ställe osv är att börja räkna varv.

Men det är ju jättejobbigt kanske du säger. Garnet är luddigt, mörkt, smått osv och ibland blir det omöjligt att sitta och räkna varv för man tappar bort sig när man är halvvägs! Det är helt sant. Jag håller med till 100%!! Men det är nu varvtråden kommer in. Det bästa tipset jag fått på många år och något som Karin Kahnlund lärde mig på en stick-kurs förra hösten. Detta tips har varit ovärderligt under Stickklassikern!

När du stickar ärmar hjälper varvtråden dig med ökningar och mönster så att båda ärmarna blir lika långa.

Jag som stickar i ull för det mesta väljer alltid en varvtråd i avvikande färg i tunt bomullsgarn. Jag vill ju inte att den ska fastna eller ludda av sig. Jag börjar längst ner på arbetet och fäster tråden. Sedan stickar jag fem varv och så lägger jag tråden från framsidan ner på baksidan mellan två maskor. Efter ytterligare 5 varv för jag den från baksidan till framsidan mellan samma två maskor. Och så håller jag på. Då kan jag snabbt räkna 5, 10, 15 varv osv. Det är trådarna mellan två maskor som jag räknar så det är enkelt att se att man t ex stickat 23 varv då man lätt kan räkna de första 20 varven och sedan bara räknar trådarna som är kvar sedan man flyttade varvtråden senast.

När jag nu stickar min ulliga väst och vet att jag avmaskade för ärmhålen på varv 51 så blir det superenkelt att göra exakt likadant på framstycket. Givetvis måste jag komma ihåg att anteckna sådana saker i mönstret men det tar ju bara ett par sekunder och går mycket snabbare än om du ska behöva räkna dig fram till vart du ökade efteråt.

Vissa använder små markörer istället men jag föredrar tråden för det är något jag enkelt har till hands och som snabbt kan dras ut när jag är klar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *