Egen design, Hildurs Gratismönster 2020, Rensa Garnlagret, Restgarnsprojekt, Stickat - vantar

Augusti – skapa din egen restgarnsvante – del 4

Idag är vi på den sista delen av denna miniserie. Vi har kommit till tummen. Jag tyckte först att det var svårt att veta hur jag skulle göra för att tummen och dess avmaskningar skulle hamna rätt men då fick jag lära mig ett knep.

Utgå ifrån ovansidan av vanten.

Jag tar på mig vanten och följer pekfingret ner till den första tummaskan som ligger på tråden. På bilden ovan är det en turkos maska som det rosa garnet är sträckt ifrån. Denna blir min sista maska på varvet för vänster vante. Eftersom högervanten är spegelvänd då blir det min första maska där.

På denna bild ser du tydligare att den turkosa sitter på tråden medan den grå maskan bredvid fortsätter upp över handen.

När du vet vilken maska som är först eller sist så kan du plocka upp och fördela resterande maskor på dina fyra strumpstickor. Givetvis måste du lägga upp maskor i tumgreppet också. Det ska minst vara så många som du hade i mitten av tumkilen. Ibland kan man vilja lägga upp ett par extra maskor för att få mönstret att stämma. När tummen når upp till tumnageln kan du avmaska på liknande sätt som för handen tidigare. Det är därför som det är viktigt att du fördelar maskorna rätt mellan stickorna så att avmaskningen hamnar rätt.

Nu har du alltså en färdig restgarnsvante. Jag borde lagt ut en varningstext tidigare. Denna typ av projekt är starkt beroendeframkallande ?

Men du kan göra restgarnsvantar till hela familjen i julklapp. Du har gott om tid på dig. Du kommer ha roligt under resans gång och du kommer göra något bra för miljön genom att göra något av det du redan har hemma. Lysande inte sant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *