Egen design, Hildurs Gratismönster 2020, Rensa Garnlagret, Restgarnsprojekt, Stickat - vantar

Augusti – skapa din egen restgarnsvante – del 3

Jag hoppas att det har gått bra för er så här långt och att ni fått till både muddarna och tumkilarna, eller stickat in med annat garn där tummen ska sitta. Efter detta är det ju egentligen bara att sticka på tills det börjar bli dags att avmaska vanten. Jag brukar tycka att det kan vara dags när jag nästan passerat eller precis har passerat lillfingret.

Som ni förstår så är det ju en massa provande när man stickar och bestämmer själv hur det ska bli. Men det gör ju också att man snabbt kan anpassa sig om det inte blir bra. Repa upp och gör om! 🙂

Min avmaskning för fingertopparna anpassar jag lite efter garnets tjocklek och efter hur jag tycker att det blir. Är garnet väldigt tjockt, så avmaskar jag kanske varje varv, är det tunt så får det kanske bli vartannat. Jag har också gjort varianter där jag först avmaskat vartannat varv ett antal gånger och sedan varje varv efter ett antal minskningar. Titta på din egen hand. Det sluttar kanske väldigt brant mellan lillfinger och ringfinger, men jämnar kanske ut sig efter det, eller så ser det inte alls ut så. Jag har långt mellan lillfinger och ringfinger, men sedan är det jämnt skägg. Vanten kan sitta bättre om jag justerar lite för det. Se själva!

Titta på dina händer och se om du tjänar på att anpassa avmaskningen.
Avmaskning varje varv och garnet är ganska så kraftigt.

På den vante du ser ovan har jag gjort minskningen varje varv. På den vante du ser längst ner är minskningen gjort vartannat varv. Själva avmaskningen kan göras på lite olika sätt. Säg att du vill ha två maskor som bildar som en kant i sidorna så kan du på sticka 1 och 3 sticka 1 rm, 1 ssk eller 1 överdragsihoptagning i börja på stickan och på sticka 2 och 4 sticka tills du har 3 maskor kvar, sticka 2 rm tillsammans och sedan 1 rm. Dessa minskningar gör du sedan på varje eller vartannat varv beroende på garn osv.

Det finns massor av sätt att avmaska snyggt när man stickar med flera färger. Ett är att inte sticka mönstret hela vägen ut i kanterna, d vs i början av sticka 1 och 3 och i slutet av sticka 2 och 4 utan istället göra de maskorna enfärgade, så att de avmaskade maskorna och kanten blir enhetlig i en färg. Här får man laborera lite och anpassa sig efter det mönster man har valt och vad man tycker är fint. Jag provar ofta lite olika varianter för att se hur det ska bli och det är ju en sport i sig.

Nästa gång kommer vi att tala om själva tummen och hur man ska göra för att få till den och dess avmaskning! Tills dess önskar jag er alla en fin helg. Vi hörs igen på tisdag.

Avmaskning vartannat varv på detta lite tunnare uppgarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *