Inspiration, Tankar kring handarbete, Trender

Kan vi sticka lite grönare?

Jag tror att de flesta av oss är både medvetna och påverkade av den miljödebatt som pågår just nu. Men det är lätt att känna lite vanmakt. Vad kan jag göra? Vad spelar det för roll vad jag gör när alla andra …

Men jag tror på att alla kan göra något och tillsammans gör vi skillnad.

Här pratar vi ju om garn och stickning och så och då kan man ju undra hur gör man det miljövänligt? Sanningen är ju att allt vi gör påverkar miljön, så miljövänliga kan vi kanske aldrig bli, men vi kan ju jobba på att minska vår påverkan på miljön. Men det finns inget enkelt svar på hur man gör det utan det beror på och då får man väga för-och nackdelar emot varandra. Vad man kan fundera på är följande:

  • Hur mycket energi går det åt att tillverka garnet? Dvs att odla linet eller hålla fåren med mat mm för att vi ska få ull. Och sedan att bereda materialet till garn.
  • Hållbarheten – hur slitstarkt är materialet?
  • Livslängden – Hur länge kan jag använda det färdiga plagget, eller grytlappen eller vad jag nu har gjort. Går det att laga det som går sönder och därmed förlänga livslängden? Ta hand om dina alster.
  • Har du redan en massa garn? Många har en stor stash, ett stort lager av garn hemma. Det du redan har, har ju redan påverkat miljön – så se till att använda det! Allt ifrån det som du har mycket av och som räcker till ett helt plagg, till de mindre restgarnerna. Det räcker till mer än du tror.
  • Blandningar. Om man blandar olika material så är de svårare att återvinna, som t ex en blandning av ull/akryl.
  • Väg olika faktorer mot varandra. Om tillverkningen är energisnål, men livslängden kort, så är det kanske bättre att välja något som kostar mer energi att tillverka, men som räcker länge.
  • Använd det du har. Sticka långsamt och krångligt så räcker projekten länge.
  • Omtanke – Handstickade eller handvirkade alster är vackra och gjorda med mycket kärlek och omtanke. Man slänger inte sådana saker så lätt som man kanske gör med en billig köpetröja.

Hos Sveriges konsumenter kan man läsa mer om olika materials miljöpåverkan. Men det finns massor av info hos andra aktörer också. I somras hade tex Nördic Knitting ett intressant podavsnitt om just garn och miljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *