Återbruk, Hildurs lilla oväntade, Inspiration, Julkalender 2018, Restgarnsprojekt

Hildurs julkalender 2018

Jag har länge velat om årets julkalender. Ska jag göra en? Vad ska den i så fall handla om – ett projekt, många projekt, tema…. ja funderingarna har varit många och jag har gått lite som katt kring het gröt.

Nu har jag dock bestämt mig. Årets tema är ett litet bidrag till en grönare planet inspirerad av Cajsa Wargs devis ”man tager vad man haver”.

Det kan vara det där udda överblivna nystanet som du köpte för att vara säker på att det skulle räcka. Eller det där halva nystanet som blev över när du stickade vantar. Eller den där lilla biten som inte räcker till någonting men ändå känns för stor för att bara slänga. Vad gör man med detta? Finns det saker hemma som du kan återbruka till något nytt?

Vi kommer till största delen hålla oss till stickat och virkat men det kan förekomma något moment av broderi eller enklare sömnad. Vi kommer att tipsa om något nytt varje dag under perioden 1/12 – 24/12. Visst hänger du väl med!

Nu undrar du kanske hur i hela friden detta kan bidra till en grönare värld och det är inte helt okomplicerat. Jag lärde mig massor när jag lyssnade på ett avsnitt av Nördic Knitting tidigare i höst. Det finns ingen enkel lösning utan allt beror på. Men man kan:

  • Vara varsam genom att ta vara på det man redan har. Många av oss har en oanvänd skatt därhemma.
  • Sticka långsamt och krångligt. Genom att lägga ner mycket tid och omsorg på sina projekt så varar njutningen länge. Dessutom lever dessa alster kvar länge i din eller någon annans garderob. Tiden man har användning för något har betydelse för dess miljöpåverkan.
  • Istället för att slänga kan man fundera på om det finns något alternativt användningsområde.

Jag är uppväxt på 70-talet. Då skulle man göra fula återbruksprojekt och göra julpynt av gamla ägg- och mjölkkartonger och hänga i julgranen. Usch! Alla vill väl göra vackra saker eller ha vackra saker omkring sig. Det ska vara vackert och smakfullt även om vi pratar om rester och återbruk och det behöver inte ens vara svårt. Så varmt välkommen till Hildurs julkalender 2018.

26 reaktioner på ”Hildurs julkalender 2018

  1. Vill gärna ta del av julkalendern.
    Det ligger ju helt rätt i tiden. Årets julklapp blev ju återvunna kläder. Ska bli spännande att se vad du hittar på för saker med återvinning av garn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *