Inspiration, Julklappstips

Förberedelser för de stora helgernas tid

Oj! Plötsligt är vi i oktober. Löven faller från träden. Det blir mörkare och vi har haft nattfrost. Och nu vet man hur det blir. Vi går in i vintertid i slutet av månaden, så kommer vi till Halloween och så all helgons helg och sen är det plötsligt skyltsöndag och så första advent och sen sitter du där med två dagar kvar till jul och är bara halvvägs med stickprojektetvoch undrar hur du kunde planera så dåligt…!

Så i år gör vi annorlunda och lägger ambitionerna på en nivå vi hinner med. Låt oss kika på ett par olika exempel.

Halloween! Ett år hade jag massor av tid. Då gjorde jag de små amigurumifigurerna. Inget mönster. Jag bara hittade på under vägens gång. Det tog några timmar att få till dessa tre figurer. Ett annat år var tiden knapp och med hjälp av lite orange och svart garn virkade jag runda pumpor med ögon och mun av svart filt. Detta projekt var lätt gjort på en kväll och skapade lite Halloweenstämning det också.

Jag tror ni fattar vad jag menar. Hitta projekt som matchar tidsåtgång och ambition och var lite realistisk.

Om du vill ge bort ett par vantar i julklapp, så behöver du ju inte kämpa på med ett par dom stickas i tunt garn och stickor 2,5. Gör istället ett par riktigt maffiga vantar t ex i tjockt Lovikkagarn. Som vantarna Vintertid. Finns som stick-kit i butiken.

Vill du hellre sticka en klassisk Lovikkavante så går de också fort att göra och de är ju så fina.

I butiken finns massor av vackra färger av Lovikkagarn. Du behöver bara vraka och välja.

Färgat Lovikkagarn.

Ofärgat Lovikkagarn.

Vill du ge bort ett par sockor så gäller samma sak – välj ett lite kraftigare garn så går det mycket fortare och de blir lika fina!

Ett annat tips är att välja en komplexitet som ligger på en bra nivå. Det ska vara roligt att göra, men ärligt talat, det är inte kul att känna sig stressad och pressad att hinna klart och så stämmer plötsligt inte mönstret och man sitter där och repar upp och repar upp och får inte till det. Då kan man ju bli helt galen. Den enkla rätstickade sjalen som jag visade för någon vecka sedan är så fin och dekorativ. Låt garnet göra sin del av jobbet.

Den rätstickade sjalen del 1

Den rätstickade sjalen del 2

Först av allt så är det dags att göra en plan – en realistisk plan, sen är det bara att sätta igång. Och kom ihåg att det måste finnas tid för det oväntade. Du får influensan, eller det blir kaos på jobbet, eller att stickorna går sönder och du måste beställa nya. Funkar inte om det är kvällen innan julafton. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *