Egen design, Gratismönster, Inspiration, Stickat - sjal

Designa din egen sjal del 2!

Förra veckan skrev jag om hur man enkelt designar en egen rätstickad trekantig sjal. Men när man nu stickat på ett tag och börjar närma sig färdig storlek så kan det ju vara kul att sticka sig en fin kant som avslutning.

Jag ville ha lite av en volangkänsla med en fin udd så jag började med ett ökningsvarv från rätsidan. Vill man ha en volangkänsla så måste man öka antalet maskor ganska rejält. Jag tyckte det skulle bli fint med ett varv med hål så mina ökningar gjorde jag som omslag. Mina kantmaskor och varvets första och sista ökning gjorde jag som vanligt. Men sedan stickade jag två maskor och gjorde ett omslag. Jag fick anpassa mig lite på mitten så omslagen runt de två mittmaskorna låg kvar på samma ställe, som tidigare, men annars var det bara att fortsätta så hela varvet.

Följande varv slätstickade jag, men kantmaskor och mittmaskor stickades hela tiden räta och ökningarna på de räta varven i början, i mitten och på slutet fortsatte jag med precis som på den rätstickade delen.

Med många fler maskor går garnet åt fortare så man måste hålla koll så att inte garnet tar slut. Jag slätstickade ca 7 – 8 varv. Sedan gick jag över till rätstickning igen i några varv. Detta för att jag är helt säker på att mitt garn är av en kvalitet som lätt rullar sig och jag vill inte ha en kant som beter sig så.

Som avslutning stickar jag nu en picotkant, men eftersom jag somnade när jag som bäst höll på med den så får jag återkomma och berätta om den i nästa blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *