Egen design, Tankar kring handarbete

Att stjäla ett mönster! 

Den gångna veckan blev det en stor diskussion om mamelucker och mameluckupproret startade. Om du missat detta så plåt mig då lite kort förklara vad det handlar om. 2016 så släppte Maja från Majas Manufraktur ett mönster på ett par stickade mamelucker i samarbete med Järbo garn Mamelucker 2.0. Mönstret publicerades på Järbos blogg och vi kan alla ta del av det för det är gratis. 

Detta mönster fick redan då ganska mycket uppmärksamhet, dels var det väldigt fint, dels var det retro och dessutom ganska unikt. Jag menar hur många av oss stickar mamelucker? Tanken hade inte ens slagit mig förrän jag såg mönstret.

Vad har då hänt nu? Jo nu kan man hos Drops/garnstudio plötsligt hitta ett par snarlika mamelucker som de tar åt sig äran för. Det är inte en kopia till 100%, men väldigt lika ändå. Men det går inte att vidta några legala åtgärder. Likt förbannat är det fult gjort! Men något måste ju göras och mameluckupproret startade. På var och varannan persons stickor växer ett par mamelucker fram stickade efter Majas mönster. Skulle själv sticka mig ett par om inte min rumpa var lite för bred för mönstret i fråga. Det har bloggats, instagramats facebookats mm i frågan. Härligt att se så mycket engagemang! 

Jag fördömer inte det faktum att andras design kan influera andra designers. Du kanske stickar en kofta och gillar mönsterstrukturen och återanvänder den på ett par stickade vantar. Sånt sker hela tiden och man har ju inte patent på aviga och räta maskor. Men som Bamse säger. Om man är stark måste man vara snäll. Stora garnleverantörer ska inte kopiera små designers arbete. De borde hellre erbjuda samarbete så gynnar det dem båda. Det skulle ge garnleverantörer mer välgjorda och unika mönster och fler designers skulle ges möjlighet att leva på sin design. 
Jag gör ju som ni vet också mönster och det kräver mycket tid. Man ska förklara, fundera, prova, göra om, förbättra osv. Det är inte något man bara slänger ihop på en kvart. Så jag har full respekt för allt arbete som ligger bakom ett avancerat mönster. Så njut av det som är gratis och ha respekt för den som gjort mönstret och för den tid som har lagts ner och berätta gärna för andra vem som gjort mönstret och vart du hittade det. Det ger ju åtminstone designern lite publicitet. Betala för de mönster som kostar några kronor. För det är det som gör att designers kan fortsätta att förgylla vår tillvaro med nya fina mönster. Och stöd gärna mameluckupproret och värm din rumpa på samma gång genom att sticka Majas mamelucker 2.0

Ha en fin dag! 

7 reaktioner på ”Att stjäla ett mönster! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *