Sticktips, Tekniktips

Tvåfärgsstickning

Visste du att det finns något som heter dominant färg när man stickar med två färger? Om du kikar på den smala randningen på provlappen ovan, så kan du se att högst upp framträder den grå färgen mest och på den under, så är det tvärtom. Den färg som framträder mest är den som kallas dominant. 

Hur kan det då bli så? Jo om man kikar noga på avigsidan så kan man se att den inte heller blir likadan om man har olika dominant färg. Tar du dig en närmare titt så kan du se att den dominanta färgen ligger under den andra på avigsidan.  Hur får man då till detta? Ja vissa av er kanske lyckas med detta utan att tänka närmare på saken, men vi andra får tänka till. 

Om du stickar med en färg i varje hand, så slipper du garntrassel, men är en teknik som kanske upplevs som lite knepigare att lära in. Använder du denna teknik så blir alltid färgen i vänster hand dominant, när du stickar rätstickning. 

Om du stickar med båda färgerna på samma finger, så blir den färg som du håller närmast arbetet, eller först på fingret, den färg som blir dominant.

Med fördel stickar man flerfärgsstickning runt. Det är inte någon slump att den norska lusekoftan stickas runt och sedan klipps upp. Det är helt enkelt enklare och du får ett snyggare resultat. 

Detta kan ju kanske upplevas som överkurs, men om du inte är konsekvent med vilken färg som är dominant, så kommer du få ett mer ojämnt resultat. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *