Aktuellt

Almas mössa!

Almas mössa

Jag är mössinspirerad just nu. Här om dagen gjorde jag tretimmarsmössan, på stickorna har jag mössan Malin och så stack jag emellan med denna: Almas mössa! Mönstret är inspirerat av Disktrasan Alma. Jag har använt mig av samma mönsterprincip med lika många aviga och räta maskor som på disktrasan. Men jag har gjort förskjutningen varje varv på mössan, medan jag endast gjorde den vartannat varv på disktrasan. Detta tillsammans med garnvalet, gör så att effekten blir helt annorlunda. Kika gärna på disktrasan, så ser du skillanden. Förutom att lutningen blir skarpare på mössan, så ser det dessutom ut som om det skulle vara mycket färre maskor slätstickning än på disktrasan. Det är de små detaljerna som gör det!

Mössan Alma är stickad i ett kraftigare ekologiskt ullgarn som heter Biolana och kommer från Mondial. (50g = 100m) Jag fick med ett mössmönster, men det var inte bra skrivet alls. Så jag struntade i det och gjorde min egen variant istället. Lite förenklat gjorde jag så här:

Lägg upp 72 maskor på rundsticka 5 och sticka 2 rm, 2 am i 8 varv. Byt till rundsticka 5,5 och sticka nu som följer:

Varv 1: *4 rm, 2 am * varvet ut
Varv 2: 1 am, * 4 rm, 2 am* tills fem maskor återstår, 4 rm 1 am
Varv 3: 2 am, * 4 rm, 2 am* tills fyra maskor återstår, 4 rm
Varv 4: 1 rm, 2 am, * 4 rm, 2 am* tills tre maskor återstår, 3 rm
Varv 5: 2 rm, 2 am, * 4 rm, 2 am * tills 2 maskor återstår, 2 rm
Varv 6: 3 rm, 2 am, * 4 rm, 2 am* tills 1 maska återstår, 1 rm

Upprepa varv 1-6 tills mössan är ungefär 22-23 cm. Minska då vartannat varv på följande sätt. Första minskningen görs på vartannat parti med 4 rm (6 gånger) = 66 maskor
Andra minskningen görs på övriga partier med 4 rm (6 gånger) = 60 maskor
Tredje minskningen görs på vartannat par med aviga maskor, den sista avigt + nästföljande räta maska stickas ihop. (6 gånger) = 54 maskor
Fjärde minskingen görs på resterande par med aviga maskor enligt ovan. (6 gånger) = 48 maskor.
Slutligen stickas två varv med två räta maskor tillsammans varvet ut. Då har du 12 maskor kvar. Klipp av tråden och dra den igenom alla kvarvarande maskor och fäst den. Fäst övriga trådar och du har dig en färdig mössa.

Garnåtgång? tror det gick åt ungefär 1,5 nystan till denna mössa.

11 reaktioner på ”Almas mössa!

 1. Tack för beskrivningen! Det blev verkligen en varm och töjbar mössa. Det är bra eftersom jag stickar till en insamling och inte riktigt vet vilka huvuden mössorna ska hamna på.

 2. Hej
  Jag har aldrig stickat mössa förut men tänkte försöka mig på denna fina mössan. Hur lång rundsticka rekommenderar du till denna?
  Jag kommer använda lite tunnare garn och en halv storlek mindre på stickorna. Hur många fler maskor bör jag lägga upp då?
  Blir väldigt tacksam för snabbt svar eftersom jag hade tänkt att det ska bli en julklapp.

  1. Hej Karin,

   Detta med längd på rundsticka är en smaksak. Jag använde en som var 80 cm lång, men 60 cm är nog mer brukligt. Då håller man sig närmare mössans slutliga storlek.

   Hur många maskor du ska lägga upp om du använder ett tunnare garn kan vara lite klurigt, för stickfasthet är ju inte bara kopplad till garnets och stickornas tjocklek utan även till vårt handlag. Men om man kikar på mössan och försöker mäta, så är det ungefär 17 maskor per 10 cm. 72 maskor = 42 cm ungefär. Om du kikar på det garn + de stickor du ska använda, så kanske det behövs 20 maskor per 10 cm, vilket ger 2 maskor per centimeter. Ska du då få 42 cm, så blir det 2 x 42 = 84 maskor. Sedan måste man ta hänsyn till mönstret som är delbart med 6 och det fungerar ju med 84 maskor. Är skillnaden mellan garnerna ganska liten, så skulle jag prova mig fram. Du kanske stickar lösare än jag. Du kan också prova en annat storlek på stickorna. Lycka till!

 3. Hej, förr stickade jag en del, men sedan följde en lång rad år utan att jag stickade. Nu är jag pensionär och blev sugen på att återuppta stickning när jag såg den fina mössan. Läst igen om mönstret och det ska jag säkert klara av, men jag vet inte vad ”ram” är? Tacksam för hjälpt med det.

 4. Det är en dammössa och jag tror du måste modifiera mönstret ganska mycket om du ska få det så litet att det passar en bebis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *