Tankar kring handarbete

Är det processen eller resultatet du vill åt? 

Ofta läser jag inlägg i social medier där någon ursäktat sig för att man börjar på nytt innan man är färdig med något som redan är påbörjat. Jag tycker inte att någon ska behöva ursäkta sig för något sådant. 

Jag fick i somras höra att man kan dela in stickare i två kategorier. Den ena är resultatinriktad och den andra processinriktad och kanske har de flesta lite av varje i sig. Är man resultatinriktad, så bli projekt klara innan man påbörjar något nytt. Om man är mer processinriktad, så är processen viktigare än resultatet och man kan ha mycket på gång samtidigt. 

Jag tillhör den senare kategorin. Inte för att jag inte tycker om att se ett resultat av det jag gör, utan mer för att jag tycker att stickning/virkning ska vara roligt och jag har jättesvårt att motivera mig att göra något som inte känns kul. Luststyrd skulle man också kunna kalla det. Och jag har drivor av pågående projekt. Processen är en del av målet – det är lite av min filosofi. Livet är så fullt av krav ändå att det kan vara skönt att låta en hobby få finnas utan en massa regler och krav. Men visst kan jag bli avundsjuk på alla som är så där organiserade och målfokuserade att de systematiskt får arbete efter arbete klart.  

Känner du igen dig, eller har du kanske kommit på att du är en tredje typ av stickare. Dela gärna med dig av dina tankar. 

 

2 reaktioner på ”Är det processen eller resultatet du vill åt? 

  1. Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Jag är processinriktad stickare. Har alltid flera projekt på stickorna. Vissa är aktiva, som jag växlar mellan, andra ligger i skämshörnan.
    Men jag tänker också att jag har olika projekt för olika tillfällen och humör. En lättare stickning då jag tittar på tv eller är på stickcafé, en sock- eller vantstickning som alltid är med i handväskan om jag får tid över. Sen en koncentrationsstickning där jag måste ha all uppmärksamhet på projektet, perfekt om man vill nörda till sig eller bara vila tankarna från annat.
    Sen har jag otroligt svårt att sticka på något som jag inte är sugen på. Då får det gärna ”vila till sig lite”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *