Inspiration, Stickat - Pulsvärmare, Tekniktips

Den enklaste muddarna

rätstickad mudd på armJag fick förfrågan i helgen, efter att ha bloggat om Tant Birgits muddar, om det inte fanns några enkla muddar för nybörjare – och det är klart att det gör. Den allra enklaste är väl en mudd som denna på bilden ovan. Du lägger upp tillräckligt många maskor för att mudden ska räcka från handen – över handleden – och en bit upp på underarmen. Sedan stickar du räta maskor fram och tillbaka tills du fått en rektangel som når runt din arm/handled. När det är klart, avmaskar du och syr ihop! Nu har du en mudd. Det fina med detta är att du kan göra den i vilket garn du vill eftersom att du enkelt kan anpassa den efter dina önskemål. Min mudd stickade jag i ett Fabelgarn med tunna stickor, typ 2,5 mm, men du kan som sagt anpassa dig efter garnet och stickorna du har.

muddar

Dessa muddar är en annan variant av rektangel, men denna gång stickad  på höjden och i slätstickning. Här är bredden uträknad så att den når runt armen/handleden. Det kan man göra ganska enkelt om man håller sig inom stickfastheten för garnet. Om det står att du med stickor nummer 5 så är stickfastheten 13 m för att få 10 cm bredd, så behöver du 26 maskor för en mudd som ska vara 20 cm för att nå runt underarm/handled och ungefär 32-33 maskor för en mudd som behöver vara 25 cm för att nå runt om. Detta mönster fungerar också om man vill sticka efter ett enkelt mönster. Det är också anpassningsbart efter vilket garn och vilka stickor man har. Vad man ska vara försiktig med här är att inte lägga upp för hårt och inte heller maska av för hårt, för då blir mudden lite stum i ändarna och kanske inte så bekväm som du tänkt dig. Ett trick kan då vara att lägga upp med ett halvt nummer större stickor och göra likadant när du maskar av.

Lycka till med stickandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *