Aktuellt, Egen design, Gratismönster

Gratis mönster till restgarnsgrytlapparna

IMG_4902.JPG

Dessa grytlappar har jag virkat av garnrester och det är säkert minst 90% Soft Cotton, men jag har även någon snutt av något annat kraftigare bomullsgarn. Det går ju självklart lika bra att göra dem enfärgade eller i annat garn, för mönstret nedan är mer en princip kring hur du gör, inte ett riktigt mönster.

House of Hildur

Hur gör man då? Om vi börjar med de två översta grytlapparna. Så gjorde jag så här:

Jag samlade ihop allt restgarn jag hade och sorterade ut snuttarna, så att jag  hade en uppfattning om när jag borde använda mig av olika färger. Mer restgarn till de större partierna osv. Virknålen jag använde var nr 3.

Du lägger upp ett jämnt antal maskor på virknålen. Mät dig fram till en lämplig storlek genom att lägga luftmaskremsan som ett V framför dig, då får du en uppfattning om hur stor grytlappen kommer att bli. Det viktiga är att antalet maskor är ett jämt antal. Jag lade upp 84 luftmaskor. Jag har försökt illustrera detta med en stor röd pil nedan på den övre högra grytlappen.

Varv 1: Börja i andra luftmaskan från virknålen och virka fasta maskor fram till de tre mittersta maskorna på tråden. Nu ska du virka ihop den första och den tredje av mittenmaskorna. Detta är som att göra en minskning, d v s sticka ihop två fasta maskor till en, med den enda skillnaden att du dessutom hoppar över en maska mellan de två som virkas ihop. För min del blev det så här: Jag startade i andra luftmaskan från nålen och virkade 40 fasta maskor, Sedan virkade jag ihop maska 41 och 43 (hoppade över 42:an) Detta gör att tre maskor blir en och så virkade jag ytterligare 40 fasta maskor. Vänd.

varv 2 osv. Fr o m nu virkar du bara i den bakre maskbågen. Det är det som gör att mönstret/strukturen blir räfflad. Vänd med en luftmaska och virka i bakre maskbågen fram till de tre mittersta maskorna och så gör du på samma sätt som på varv 1, så att tre maskor blir en. För varje varv minskar antalet maskor fram till mittenmaskorna. När du har runt 4-5 maskor kvar på varje sida om mittenmaskorna, så virkar du en hank med luftmaskor och virkar sedan fasta maskor runt denna. Fäst garnet och du är färdig.

Den undre grytlappen är virkad enligt samma princip men i 4 delar.

Hur stor en del är, har jag markerat med orange sträck på bilden nedan. Du virkar först två delar. Tänk dig att det är de två med lila garn på bilden nedan. Jag lade upp 24 maskor till de första två delarna och så virkade jag enligt samma princip som för den stora grytlappen. När två delar är klara, så ska du virka del 3 och 4. När du gör dem, så virkar du samtidigt ihop de första två delarna. Gör så här:

Lägg del 1 och 2 spets mot spets emot varandra och med samma sida vänd uppåt. Börja i yttersta kanten (där den röda pilen börjar på den nedre grytlappen) och virka 20 fasta maskor längs den första delen, virka ihop maska 21 med den första maskan på sidan av spetsen på del 2 och virka sedan 20 maskor längs med den sidan. Du ska alltså virka längs med den röda pilen. Sedan är det bara att fortsätta enligt samma princip som för den stora grytlappen. Gör samma sak med del 4 och du har en färdig grytlapp. Ingen extra montering här inte! 🙂

Lycka till!
Restgarnsgrytlappar b

 

5 reaktioner på ”Gratis mönster till restgarnsgrytlapparna

 1. Hittat din sida med mönster på disktrasor och har nu gjort januaris disktrasa och ska göra februaris nu.
  Har stickat disktrasor ett tag nu, men med egna ”mönster” och absolut inte så fina som dina

  1. Hej,
   Den lilla delen måste nog vara 42 maskor(inte 24).
   Jag gjorde med tjockare garn(bomull 8/8, virknål 4) och började med 34 maskor för varje fjärdedel. Enfärgade med en kant av fasta maskor i annan färg. De blev ca 19 cm. Jättefina!
   Tack för mönstret!
   Mvh, Lena

 2. Du har angivit att man ska lägga upp 84 maskor, men det måste väl vara 44 maskor Du menar? Läser man vidare blir det ju 1 + 20 + 3 + 20 = 44 maskor på första varvet med fasta maskor. Tycker 84 maskor verkar lite mycket, men det är kanske något jag missat och inte förstår?

  1. Hej!

   Tack för uppmärksamheten Ella. Nej 84 är rätt. Däremot blev förklaringstexten som om jag gjort en av de fyra små rutorna. Men jag uppdaterade texten, så nu tror jag att det ska stämma.

   mvh Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *