Julpyssel

Mormor Hildurs papperskarameller

Julgranskaramell

Idag ska det inte alls handla om stickning eller virkning utan om att vika papperskarameller. Dessa är kanske lite ovanliga, men jag tycker så mycket om dem. Jag har vikt dessa nästan varje år sedan jag var liten. Min mormor Hildur lärde min mamma och hon lärde i sin tur oss barn. Jag har fortsatt att vika dem och i år gjorde jag dem tillsammans med yngsta sonen. De ser kanske lite avancerade ut, men det är faktiskt plätt lätt 🙂

Material:

Silkespapper: enfärgat, flerfärgat eller som jag använde i år, randiga och prickiga silkespapper.
Sax
Lim
Klistermärken
Godis i papper
Sytråd till upphängning

Så här gör du:

Ta ett stort ark silkespapper och dela i fyra lika stora delar genom att först vika det på mitten och så en gång till åt andra hållet. Då får du fyra stycken lika stora rektanglar. Ta två av dem och lägg ovanpå varandra med rätsidan upp (eller den färg du vill ha utåt. Det går alldeles utmärk att göra karamellerna av papper i två olika färger)

Bild 1Lägg ihop dina två silkespapper och vik dem sedan ihop dem på mitten – kortsida mot kortsida. Den räta sidan är fortfarande utåt, sedan viker du ner kortsidorna mot mittvikningen, vänder och gör likadant med de två blad som är kvar åt andra hållet. 2 blad åt varje håll så att det ser ut som ett M om du kikar ifrån sidan. Nu har du avigsidan utåt. Vik den nu på mitten igen kortsida mot kortsida. Precis som den prickiga på bilden nedan.

Bild 3

Nu ska du göra en vikning till innan det är dags att börja klippa. Du ska nu vika ner 1,5-2 cm på den kant som inte bara har vikningar. Den motsatta kanten har 4 vikningar. Den du ska vika ner har även papperskanter utan vikningar. Se bilden till höger nedan.Bild 5Nu ska du klippa remsor från kanten upp till den sista vikningen Remsorna ska bilda öglor och måste därför vara hela. Du kan klippa dem 0,5-1 cm breda. Det är lite efter tycke och smak. När du klippt färdigt vecklar du upp pappret och lägger det med avigsidan uppåt. Det ska då bildas små åsar mitt i de klippta partierna.

Bild 4Nu sätter du lim på mittpartiet (Måttlig mängd annars blir det ett himla kladd) och så viker du in långsidorna mot mitten. Nu får du öglor längs kanterna och du är nu redo för att rulla in din karamell. Skulle du inte få runda öglor utan mer platta, så har du vikt in dem åt fel håll… Med karamellen på plats rullar du så in den hela vägen upp tills pappret tar slut.Bild 6

 

Sätt ett klistermärke i skarven, så håller karamellen ihop. Nu kan du bara sätta på en sytråd så att den går att hänga i granen. Vi gjorde några mindre att hänga i granen och så gjorde vi några större som vi ska använda som placeringskort på julbordet.

Placeringskort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *