Tekniktips, Virkat - grytlapp

Dubbelvirkad grytlapp

 

Dubbelvirkad grytlappDenna vecka har handlat om två tekniker som är nya för mig. Igår började jag att testa detta med att dubbelvirka. Bloggen Helt Virkad hade gjort fina grytlappar som var dubbelvirkade och bjöd dessutom på ett mönster samt en instruktion med bilder hur man gör. Jag har läst om tekniken tidigare, men det har aldrig blivit av att jag testat, men igår kväll var det så dags. Jag letade reda på garn och virknål och satte igång. I början gick det väldigt långsamt kändes det som. Jag bara virkade och virkade och kom ingenstans, men efter en stund hade jag fått ordning på tekniken och då löpte det på. Jag använde Järbos Soft Cotton och virknål nummer 3. Jag lade upp 41 maskor för detta projekt.

Dubbelvirkad grytlapp struktur
I bloggen skriver Helt Virkad att hon använt virknål nummer 4, men jag hade ingen sådan i närheten. Hon har dessutom färre maskor. Vad blev då min lärdom av detta?
Grytlappen blir stadig och kraftig och risken att bränna sig känns inte överhängande precis vilket är väldigt positivt. Kombinationen en lite för liten virknål men ett kraftigt bomullsgarn gjorde att grytlappen kanske blev lite onödigt tjock och den var nästan lite hård att virka. Så nästa gång jag provar ska jag ta en kraftigare virknål eller ett annat garn. Det går åt ganska mycket garn till ett sådant här projekt i och med att det är dubbelt, därför räckte inte mina 50 gram till en vanlig fyrkantig grytlapp. Strukturen blir väldigt fin och jag tror att denna teknik skulle  fungera alldeles utmärk om man ville virka sig en väska t ex. Stadgan skulle säkert bli fenomenal. Eller varför inte prova att göra sig ett sittunderlag i ett riktigt tjockt garn typ Lovikka. Blir genast sugen på att prova det också.

Dubbelvirkad grytlapp öglan

House of Hildur har både Lovikkagarn och Soft Cotton i webbutiken. Välkommen in!

House of Hildur 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *