Egen design, Hildurs lilla oväntade, Julpyssel, Stickat - tröja

Jultröjan del två – mönster i bårder

Den grova skissen på tröjan är klar. Mina mått är uppskrivna och jag har räknat ut antal maskor och varv för de olika partierna. Nu börjar det roliga, att tänka ut vilka mönster och färgkombinationer som jag ska använda och var.

Min tröja stickas nerifrån och upp och avslutas med ett ok högst upp. För att få till det så har jag låtit Elisabeth Zimmermann guida mig med sina procentberäkningar. Lite klurigt att få till och man får användning av matematikkunskaper som man inte använt på flera år 😜

Jag har använt ett maskantal ( fungerade med mina mått) som är delbart med 24. Detta öppnar upp för flera mönstermöjligheter. Jag kan förutom 24, välja mellan allt som är delbart med 2, 4, 6, 8 och 12. Mitt maskantal är dessutom delbart med 5 och 10. Så nu har jag frossat i böcker, på nätet och laborerat själv för att hitta de mönster jag vill ha. Jag använder excel eller Googles kalkylark och gör små rutor som jag sedan fyller med olika färger för att göra mönster. När jag nu börjat sticka mönsterpartiet känns det lite som att måla. Så roligt. Så nu är det bara att sticka på och förundras över hur mönstret växer fram. Blev det som jag tänkt mig?

Ett av de första varianterna som modifierats under resans gång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *