Fakta - garner, Försäljning, Inspiration

Flerfärgade garner – hur kommer det att bli?

Det är ibland eller snarare ofta riktigt klurigt att lura ut hur ett flerfärgat nystan ska bli när man stickar med det. Ibland blir man besviken men ibland blir man också positivt överraskad.

Cereza

Idag tänkte jag skriva lite om ett garn som heter Alegria och kommer ifrån Manos del Uruguay. Detta garn finns färgat på flera olika sätt. Ibland är det nästan enfärgat och ibland blir det hur många färger som helst, som färgats ganska strukturerat eller inte strukturerat alls. Dessutom används garnet till muddar, sockor, sjalar, tröjor osv och därmed kommer det bli väldigt olika.

Ovan har vi Alegria i färgen Locura Fluo. Överst syns först härvan och sedan bredvid nystanet och redan här känner man sig lite förvånad.

På den undre bildraden har jag till vänster påbörjat en socka och till höger stickat ett par muddar. Muddarna har jag stickat fram och tillbaka medan sockan ju stickas runt. Jag har kanske 10 fler maskor per varv på sockorna än på muddarna. Ingen jättestor skillnad på mängden maskor men resultatet blev ju galet olika.

Vad är det då som påverkar?

  • Hur garnet är färgat. Kommer de olika färgpartierna vara långa eller korta. Har man färgat som ovan i avdelade partier eller lite mer spontan, till synes hur som helst
  • Mängden maskor per varv – detta avgör ju hur ofta ett färgparti återkommer
  • Vilket sticksätt du använder. Slätstickning framhäver en randning medan rätstickning eller mosstickning kan trolla bort den lite. Detta blir tydligt när man jämför muddarna med sockorna ovan.
Sjalen Spira stickad i färgen Machachines

Det finns garner som färgats till sockor för att skapa den där naturliga randningen. Använder du det i en sjal så får du sannolikt en helt annan känsla.

Jag tror du kanske också har upplevt den där känslan att härvan var snyggare än nystanet eller stickningen. Men det kanske inte är så enkelt. Kanske har du bara inte använt härvan i rätt projekt. Jag känner mig väldigt sugen på att utmana min kreativitet och utforska några härvor som blivit liggande i väntan på rätt projekt.

Atlantico

Ovan är mitt nuvarande projekt. Detta är en förhandstitt på sockmönster som kommer i Socktober. Jag är helt fascinerad över hur färgerna utvecklas vartefter jag stickar på. Fortsättning följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *