Egen design, Hildurs Gratismönster 2020, Restgarnsprojekt, Stickat - vantar

Augusti – skapa din egna restgarnsvante del 1

Jag har snöat in på vantar denna sommar. Det är ju egentligen helt sjukt kan man tycka att sticka tjocka vantar mitt i högsommarvärmen, men det har varit så roligt att jag helt enkelt inte kunnat hejda mig 🙂

När man tycker att något är vansinnigt roligt vill man ju gärna dela med sig så augusti månads gratismönster kommer att vara uppdelat i fyra delar där jag hjälper dig att komma igång och stickad dig ett eget par restgarnsvantar. Detta är mer ett tillvägagångssätt än ett riktigt mönster, då det är svårt att ge några väldigt specifika angivelser när vi pratar om restgarner som ju är av olika tjocklek och kvalitet. Mina tips nedan är baserade på att du flerfärgsstickar, men går nog delvis att applicera även när du stickar enfärgade vantar. Del 1 presenteras nedan och är vad du behöver samt hur du stickar mudden. Del två tumkilen, del tre handen upp till avmaskningen och del 4 själva tummen.

En sak måste man ha klart för sig när man testar sig fram när man stickar och det är att man troligen kommer att få repa upp lite, eller leva med att det inte blev riktigt som man tänkte från början, men låt dig inte avskräckas. Det är ju bara vantar så det blir inte så mycket att repa upp. Dessutom kan det bli många trådar att fästa, men det är faktiskt rätt ok också. Sätt på ett bra sommar i P1 och få det gjort bara. Nog om detta – Låt oss sätt igång!

  1. Det första du behöver är restgarner av ungefär samma kvalitet och tjocklek. Stora och små mängder kan blandas och användas beroende på hur du vill att ditt mönster ska se ut. Om du har mycket av ett garn så kan du låta den bli basfärgen. Det lugnar ner mönstret lite, men du kan blanda hur mycket du vill. Har du inte tillräckligt med garn av en tjock kvalitet, så kan det kanske finnas något garn som ger samma tjocklek om du stickar med det dubbelt. Testa dig fram.
  2. När du vet vilket garn du ska använda så gäller det att hitta lämpliga stickor. Om du har banderoller kvar på något garn, så får du ju lite vägledning, annars får man vackert prova sig fram. Vantar kan ju faktiskt med fördel ha lite tajta maskor så att de blir täta och varma, så man kan prova ett par mindre stickor och se hur det blir. Se till att du har en dubbeluppsättning strumpstickor eller kör magic loop och stickar båda på en gång, för du vill att de ska bli någorlunda lika i storlek och skulle de råka bli liggande så har du hunnit lika långt med båda vantarna och kan börja där du slutade utan att behöva rekonstruera hela den första vanten. Du har ju inget mönster att gå tillbaka till.
  3. Du behöver dessutom ha tillgång till rutat papper och penna, alternativt jobba med excel och rita ditt mönster där.

Jag stickar alltid mina vantar parallellt, så att jag vet hur mycket garn det gått åt och hur mycket jag har kvar av olika kvaliteter. Jag vill att de ska se lika ut, men det kanske inte spelar någon roll för dig för vi är ju olika. Men det kan vara bra att sticka dem parallellt ändå för att de ska bli lika i antal maskor, varv osv. Jag brukar dessutom göra några stödanteckningar så att jag vet vad jag gjort. Man kan tro att man ska komma ihåg från en dag till en annan eller från förmiddag till kväll, men det funkar inte alltid så.

Mudden

Först måste vi ha ett ungefärligt antal maskor som du behöver för att den ska sitta bra runt handleden att utgå ifrån. Låt oss säga att vi behöver ca 50 maskor. Nu måste vi fundera på vilket typ av mönster vi vill ha på mudden och se hur mycket maskor det kräver och det är nu du behöver lite penna och papper för att skissa och räkna lite. Alla mönster man väljer är ju delbara med något. T ex 2 aviga, 2 räta är 4 maskor och då behöver man ett antal maskor som är delbart med 4. Vi har 50 maskor och 50 är ju inte delbart med 4 utan då måste vi lägga upp 48 maskor eller 52. Hade mitt mönster gått över 5 maskor så är ju maskantalet 50 perfekt för då blir det ju 10 mönsterupprepningar.

Dessutom måste man ju fundera lite på hur man vill att mönstret ska ligga på mudden. Går mönstret säg över 10 maskor kanske man vill att det ska ligga mitt på handleden och då kanske du måste börja och sluta varvet mitt i en mönstersekvens. Man kan också vara beredd på att vissa mönster gärna drar ihop sig mer än andra när det är täta färgbyten t ex. och då kanske man behöver ta höjd för det i sitt maskantal.

Nedan följer exempel på två olika vantar och hur jag gått tillväga för att sticka dessa. Den första mudden är en randig resår 2 aviga 2 räta. Där jag stickat med ett enfärgat hela vägen på de aviga maskorna och kompletterat med olika färger på de räta maskorna. När jag byter färg på räta maskor så slipper jag ju den där lilla färgpluppen som syns på en avig maska. Vill du ha olika färger på det aviga maskorna så stickar du hela varvet rätt när du byter färg, så trollas den bort när du sedan återgår till resårstickningen på varvet efter. Jag började med två aviga varv för att rama in resårstickningen lite. Dessa två varv stickade jag fram och tillbaka innan jag satte ihop vanten och började sticka runt. Det första varvet stickas rätt och det andra avigt. Du syr ihop dessa två varv på slutet när du fäster alla trådarna. Denna mudd är lika runt om.

Mudd med resårstickning 2 am 2 rm, totalt 56 maskor på stickorna.

I mitt andra exempel så har jag valt att inte ha något eget mönster på mudden utan jag vill att den ska se lika ut på hela handens ovansida. Jag har dock förberett för att jag ska ha en tumkil längre fram och den är inte så lätt att göra med det mönster jag valt för att få till ett snyggt mönster på tummen, så jag har valt att göra vanten randig på undersidan. Låt oss först titta på muddens ovansida.

Mudd med mönster delbart på 6.

Mönstret är delbart med 6. Pricken går över 5 maskor och sedan har jag en maska emellan. I detta fall har jag ”snott” en maska från undersidan som är randig och som behöver att udda antal maskor för att börja och sluta med samma färg. Jag har totalt 60 maskor, Mönstret på ovansidan krävde 30 maskor + 1 för symmetri, så undersidan fick 29 maskor.

Randningen på vantens undersida.

Det går inte att sticka tvåfärgat på handens undersida och enfärgat på handens ovansida utan man får helt enkelt anpassa sig till det ena mönstret så i detta fall blir randningen bruten vart 6:e varv av ett enfärgat varv. Men det blir ganska coolt det också.

Det finns ett OBS! här som kan vara värt att fundera på. OM man gör en tumkil i steg två och det mönster man valt inte slutar och börjar likadant på handens ovan eller undersida, så måste man sticka vante nummer två spegelvänd. Detta gällde för mig i mitt första exempel ovan, men är inte aktuellt i exempel nummer två som ju är helt symmetriskt.

Nu är det bara att sticka på tills du har en lagom stor mudd och invänta nästa instruktion.

Puh! Detta blev en lång instruktion. Nästa gång ska vi prata lite om tumkilen. Välkomna åter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *