Tankar kring handarbete

Finns det mönster?

Finns det mönster? Delar du mönster? Eller bara Mönster? Vet ni att detta är exempel på varianter av en ganska vanlig kommentar, som jag får oavsett vart jag gjort mitt inlägg. Och jag är inte den enda som får sådana kommentarer. Det är tvärtom ganska vanligt. Jag kanske är lite gammalmodig här, men jag tycker att dessa kommentarer är lite nonchalanta. Jag känner mig faktiskt lite arg och ledsen när någon skriver så. Jag tror inte att det är menat att vara taskigt, men det känns så. Varför kanske du undrar. Låt mig förklara.

 1. Att skriva ner ett mönster är väldigt tidskrävande. Timmar ligger bakom ett bra mönster. Var beredd på att lägga en slant på ett mönster och om någon delar med sig av ett mönster gratis, så se det som en positiv överraskning. Om vi inte stöttar en designer vi gillar så kommer de ju inte kunna fortsätta att lägga ner den tid som krävs. Alla människor måste ju försörja sig.
 2. I mina inlägg skriver jag om det finns ett mönster. Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma en duktig designer eller garnleverantör när de gör bra saker. Om jag själv gjort mönstret och delar med mig, så skriver jag det. Länkar finns alltid i inläggen. Så börja med att läsa inlägget.
 3. Ofta vill man bara låta lusten styra och inte sitta och anteckna hur man gör. Står inget om mönstret så finns inget. Jag brukar vara tydlig med att skriva ut att jag bara hittat på eftersom, så även här gäller att det är bra att läsa inlägget.
 4. Om du vill ha ett mönster men inte av inlägget kan tyda om det finns eller inte, så kan det ju vara trevligt att skriva något i stil med: ”hej! Jag gillar det du gör och mössan var så fin. Jag skulle också vilja göra en – går det att få tag på mönster någonstans? ” Om du gör det så ger du lite trevlig feedback samtidigt som du ställer en artig fråga. För det är ju klart att man kan vilja fråga, men man kan ju tänka på hur man gör det.

Med lite vänlighet kommer man långt. Garnbranschen är liten och tuff och vi måste värna de designers och inspiratörer som finns där ute. Alla behöver lite uppmärksamhet och positiv uppskattning för det de gör. Små butiker och inspiratörer finns överallt och det är inte bara din lokala garnbutik du ska vara rädd om, utan även de aktörer som finns på nätet. De flesta är inte stora aktörer som vill ta över allt och som sitter på obegränsade resurser, bara för att de finns på nätet. Tvärtom är de flesta aktörerna där en- eller fåmansföretag som kan behöva all positiv feedback de bara kan få, Så tänk vilken skillnad du kan göra för den/de personerna om du skriver dina kommentarer lite annorlunda. Var rädda om varandra! Med lite kärlek och omtanke kommer vi långt!

10 reaktioner på ”Finns det mönster?

 1. Håller med. Nu lägger jag inte själv ut så mycket men ser ju gång efter annan folk som bara skriver ”Mönster?” och jag tycker att det är så fräckt (i negativ betydelse alltså). Vet inte om de bara inte tänker, om de inte orkar skriva mer, kanske pillar de på mobilen och tycker det är jobbigt att skriva mer än så. Men det är illa och ohyfsat. Gammalmodig eller ej, så går det att fråga lite mer vackert. För övrigt, tack för en trevlig blogg som jag följt i flera år, men kanske inte kommenterat tidigare.

 2. Håller med. Just kommentaren ”mönster?” Eller ”mönster. Tack!” Ordet tack i detta sammanhang känns mer som en order. Sen länkar man till ett mönster som sedan är ett köpemönster så kan man få svaret ”men det kostar ju” eller länk till ett mönster som inte är på svenska ”jag kan bara sticka fr svenska mönster”. Ja det är ju inte mitt problem. Tusen tack för en trevlig blogg! ❤️

 3. Håller med ovanstående. Hade jag bett om mönster på alla fina alster jag sett så hade jag behövt bli riktigt gammal, typ 309 år, för att hinna med. Tack för dina fina arbete som förgyller mina dagar.

 4. Hej!
  Håller med. Som ”fattig pensionär” är det fantastiskt att det finns duktiga människor som kan, vill och delar med sig gratis av det dom gör. Det finns t o m dom som översätter mönster till svenska och lägger ut gratis.
  Visst är det ibland saker man vill göra men som det inte finns mönster till, men man kan ju inte kräva av folk att få gratis mönster.
  Tack för det du gör, har använt mig av flera av dina gratismönster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *