Garn, Inspiration, Spinna och spunnet

Spinna eget garn

Det finns en oväntat stark tillfredsställelse att se resultatet när man spunnit sitt eget garn. Det började som ren nyfikenhet. Hur går det till? Hur svårt kan det vara? En helgkurs för många år sedan startade processen. Jag spann lite efter det, men hade mer frågor än svar. Jag fick en massa ull. Men annat kom emellan och när jag skulle börja igen fick jag inte till tekniken. Det blev fler svordomar än meter garn….

Från den där första spinn- och ullhelgen hade jag med mig ett minne som sa att det är lättare att spinna på en ny spinnrock och jag började drömma om att köpa en. Men det blev aldrig av. Men till min födelsedag förra året hade familjen gått samman och köpt mig en ny och fin spinnrock. Dessutom fick jag en kurshelg med spinning på temat och det var nystarten jag behövde. Nu är jag igång på riktigt.

Jag har ull som jag rensat, tvättat och kardat. Jag har ull som jag köpt färdigkardad. Så material råder det ingen brist på. Men jag behöver lära mig mer! Jag får fortfarande små ”klumpar” ull mitt på en fin tunn tråd när jag spinner, trots att jag inte haft en enda tanke på att skapa dem. Jag vill lära mig mer om att rensa, karda, tvätta – ja förbereda ullen optimalt för att spinna den. Så alla tips om var man kan lära sig emottages tacksamt. Allt från Youtube-filmer och bloggar till kurser och event är välkommet.

Nu har jag gått över till nästa steg som är att färga ullen. Första försöket ägde rum i helgen då jag färgade några av mina hemspunna härvor. Kul men kladdigt och hellre en utomhussyssla än något man gör inomhus men det var så galet kul att jag nog måste prova igen även om det också får bli inomhus. Hade tänkt visa bilder på garnet idag, men inomhusljus och garnfärg var ingen bra kombination. Färgåtergivningen blev inte ens nära… så ni får ge er till tåls till helgen då jag gör ett nytt försök.

1 reaktion på ”Spinna eget garn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *