Hildurs gratismönster 2018 – Virkade Vantar i Lovikkagarn!

Hösten är verkligen här. När vi gick in i vintertid blev det så mörkt, så mörkt. Det känns lite som att leva under en filt. När vi dessutom har mulna dagar så blir det ju inget dagsljus alls. Så nu får vi pigga upp oss lite! Idag är det dags att presentera november månads gratismönster – Virkade Vantar i Lovikkagarn. Denna gång har jag experimenterat med en modell som går uppifrån och ner, d v s jag har börjat vid fingertopparna och arbetat mig mot handleden. Detta har massor av fördelar. De blir lätta att storleksanpassa och du kan i princip använda samma metodik oavsett garn, för du virkar bara så långt och med så många maskor att de passar din hand. Dessutom blir det ganska lätt att virka dessa parallellt för att säkerställa att garnet räcker. Virka en med garnänden inifrån nystanet och en med garnänden utifrån. Att lägga ett arbete åt sidan som bara har en maska är ganska ofarligt. Man behöver ju inte ens två virknålar för att virka två vantar parallellt som man behöver när man stickar.

Jag har försökt att skapa en pedagogisk beskrivning med bilder för att beskriva vissa moment. Det är inte svårt men de små detaljerna gör ibland hela skillnaden. Om man vill ha en tjockare och varmare vante kan man ju alltid tvätta och borsta den luddig på insidan så värmer den som aldrig förr utan att man påverkar den virkade ytstrukturen.

Jag älskar lovikkagarn. Det är så fantastiskt roligt att jobba med och blir så varmt och maffigt och naturligtvis kan man göra mycket mer än att bara sticka lovikkavantar. Denna virkade variant är ett försök att bredda och inspirera för att få fler att gilla och använda lovikkagarnet för det är verkligen ett fantastiskt garn som finns i så många fina nyanser.

Här hittar du mönstret till den virkade vanten i Lovikkagarn!

Som vanligt har vi tagit fram ett virk-kit i butiken. Vi har denna gång valt att ta fram det i två olika färgkombinationer. Båda har ljusgrå som sin bas, men sedan kan du göra mudden i grönt (eller lime som färgen heter) eller i rött. Så båda varianterna finns att välja mellan.

Här hittar du länken till våra virk-kit!

Det är inte svårt att virka vantar. I denna vante jobbar vi bara med luftmaskor, fasta maskor och smygmaskor. Det enda knepiga med att virka vanten är att se till att smygmaskorna inte blir för tajta. Jag önskar eller alla en trevlig virkstund!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *