Aktuellt, Egen design, Garn, Gratismönster, Hildurs gratismönster 2018, House of Hildur, Virkat - vantar

Hildurs gratismönster 2018 – Virkade Vantar i Lovikkagarn!

Hösten är verkligen här. När vi gick in i vintertid blev det så mörkt, så mörkt. Det känns lite som att leva under en filt. När vi dessutom har mulna dagar så blir det ju inget dagsljus alls. Så nu får vi pigga upp oss lite! Idag är det dags att presentera november månads gratismönster – Virkade Vantar i Lovikkagarn. Denna gång har jag experimenterat med en modell som går uppifrån och ner, d v s jag har börjat vid fingertopparna och arbetat mig mot handleden. Detta har massor av fördelar. De blir lätta att storleksanpassa och du kan i princip använda samma metodik oavsett garn, för du virkar bara så långt och med så många maskor att de passar din hand. Dessutom blir det ganska lätt att virka dessa parallellt för att säkerställa att garnet räcker. Virka en med garnänden inifrån nystanet och en med garnänden utifrån. Att lägga ett arbete åt sidan som bara har en maska är ganska ofarligt. Man behöver ju inte ens två virknålar för att virka två vantar parallellt som man behöver när man stickar.

Jag har försökt att skapa en pedagogisk beskrivning med bilder för att beskriva vissa moment. Det är inte svårt men de små detaljerna gör ibland hela skillnaden. Om man vill ha en tjockare och varmare vante kan man ju alltid tvätta och borsta den luddig på insidan så värmer den som aldrig förr utan att man påverkar den virkade ytstrukturen.

Jag älskar lovikkagarn. Det är så fantastiskt roligt att jobba med och blir så varmt och maffigt och naturligtvis kan man göra mycket mer än att bara sticka lovikkavantar. Denna virkade variant är ett försök att bredda och inspirera för att få fler att gilla och använda lovikkagarnet för det är verkligen ett fantastiskt garn som finns i så många fina nyanser.

Här hittar du mönstret till den virkade vanten i Lovikkagarn!

Som vanligt har vi tagit fram ett virk-kit i butiken. Vi har denna gång valt att ta fram det i två olika färgkombinationer. Båda har ljusgrå som sin bas, men sedan kan du göra mudden i grönt (eller lime som färgen heter) eller i rött. Så båda varianterna finns att välja mellan.

Här hittar du länken till våra virk-kit!

Det är inte svårt att virka vantar. I denna vante jobbar vi bara med luftmaskor, fasta maskor och smygmaskor. Det enda knepiga med att virka vanten är att se till att smygmaskorna inte blir för tajta. Jag önskar eller alla en trevlig virkstund!

2 reaktioner på ”Hildurs gratismönster 2018 – Virkade Vantar i Lovikkagarn!

 1. Hej!
  Jag är en tjej på 16 år som stickar just lovikka vantar i skolan och skriver nu en utverdering om hur allt gått. Jag är tacksam över era beskrivningar men det finns en sak som jag undrar över som inte jag kan hitta. Jag vill veta mer om miljön och hur garnet är tillverkat och dess påverkan på miljön. Detta skulle underlätta mitt arbete och jag är tacksam för svar.
  Mvh Edith
  ???????????????????????

 2. Hej Edith!

  Tack för din fråga. Miljö och garn är ett väldigt intressant ämne och inte helt lätt att förstå sig på och jag är verkligen ingen expert på området. Det finns så många olika typer av fibrer och vilken miljöpåverkan de har är inte bara kopplat till tillverkningen utan självklart också kring att man använder det man stickar/virkar och hur länge man använder det. OM du letar reda på stickpodden Nördic Knitting så hade de ett jätteintressant program om just garn och dess påverkan på miljön för ca 1,5 år sedan.
  Olika material har olika stor miljöpåverkan och sedan måste du lägga till allt som krävs för att garnet ska komma i din hand i form av transporter osv. Ett annat tips är att kontakta något av våra stora spinnerier och fråga dem. Du har t ex Ullcentrum på Öland, Östgöta ullspinneri, Stenkyrka på Gotland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *