Gratismönster, Inspiration, Stickat - handduk

Linnehandduken

Nu har jag lämnat provlappen där hän och gått över till att sticka en riktig handduk. Jag tänkte på fäbodar, gammalt trä, gulnat gräs och sol och sand, så jag valde lin, i sin naturliga färg och den ljust gula ”mandel” och det blir fantastiskt milt och vackert. Men jag kände att jag behövde lite mer färg, så jag ska sticka nästa i en av de lite röda kulörerna. Den är varm i tonen och har lite gult i sig. Det kommer att bli superfint. Kombinationen av de två blir både varm och lyser.

Sticka vävstickning tar sin lilla tid eftersom att man hels tiden lyfter en maska. Man måste därför sticka två varv för att arbetet ska växa ett varv. Men det är roligt och det färdiga resultatet blir så mjukt och skönt att känna på. Att blanda enfärgat och tvåfärgat skapar dessutom en fin struktur.

Vill du också prova att sticka linhanddukar så kan du köpa Linea, vårt lingarn från Ullcentrum på Öland.

Jag har lagt upp 85 maskor på stickor nr 4 och stickar alltså vävstickning. Det är ett enkelt mönster bestående av 2 varv.

Varv 1: (avigsidan) 1 am, lyft 1 maska avigt med garnet bakom arbetet. Avsluta med 1 am.

Varv 2: (rätsidan) lyft 1 maska * 1 rm, lyft 1 maska med garnet framför arbetet * den sista maskan på varvet lyfter du med garnet bakom arbetet.

Dessa två varv kombineras. Byt färg i början av ett avigt varv. Tvåfärgade partier stickas med två varv av varje färg.

Lycka till!

2 reaktioner på ”Linnehandduken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *