Egen design, Garn, Gratismönster, Inspiration, Stickat - sockor

Ett sockexperiment

Det är ju Socktober och jag har beslutat mig för att sticka ett par sockor från tån och uppåt utan att ha något riktigt mönster att utgå ifrån. Det var säkert 7-8 år sedan jag stickade ett par sockor från tån och upp så nu är det på tiden. Jag var också väldigt nyfiken på hur ett av garnerna jag har i butiken skulle bli när man stickar i det. Garnet är Alegria från Manos del Uruguay och färgen heter Locura Fluo. En härva ser ut så här före nystning: 


Och så här efter nystning: 


Snacka om skillnad! Man förstår inte ens att det är samma härva! 

Jag påbörjade projektet i söndags i samband med vårt Facebook-event Sockfrossa, så ni som var med då känner nog igen er. Till mina sockor har jag alltså 100g Alegria i färgen Locura Fluo samt två rundstickor 2,5 80 cm. Jag stickar med magic loop. Jag hade kunnat sticka båda sockorna parallellt på en rundsticka, men eftersom att detta är ett experiment och jag anar att jag måste prova mig fram och repa upp när det behövs, så kändes det bättre att sticka en i taget. Samtidigt ville jag undvika att projektet blir liggande efter en socka, så därför fick det bli två rundstickor. Och jag kan avslöja att jag redan har repat upp flera gånger. 


Jag började med Judy’s magic cast on för att få till en snygg start. Jag la upp 8 maskor per sticka och gjorde ökningarna vartannat varv tills jag hade 64 maskor på stickorna. Eftersom att man ökar 4 maskor per varv så måste man ju börja med ett antal maskor som efter alla ökningar slutar med det antal maskor man vill ha. Lite matte med andra ord. I Judy’s cast on så gör man ökningarna genom att sticka först i den främre och sedan i den bakre maskbågen. Men det tyckte inte jag blev så fint med mitt garn, så jag gjorde ökningarna i maskbågen mellan första och andra maskan och sista och näst sista maskan på stickan och så likadant på nästa sticka vilket gav en ökning med 4 maskor per varv. Så här såg tån ut när jag var klar: 


Och som ni ser får garnet en tredje skepnad när man stickar med det. Fantastiskt! Men oväntat. 

Sedan kom nästa utmaning. Vad skulle jag ha för mönster på foten? Jag funderade och funderade och provade och repade upp. Mina ursprungliga idéer fick kasseras. De fungerade inte alls med garnet. Det blev helt enkelt för rörigt med alla ränder, så jag kände mig nästan sjösjuk. Nej det fick bli ett enkelt mönster med några aviga maskor som bryter av och bara på sockans ovansida (sticka 1) 

Varv 1
: *am, 6 rm, am* längs hels första stickan. På sticka nummer 2 stickas alla maskor räta. 

Varv 2: alla maskor räta på båda stickorna. 

På detta vis stickade jag tills sockan mätte 14 cm. Jag fick lite tips på hur långt det skulle vara ifrån detta mönster hos Järbo. 


Och så här ser alltså sockan ut nu – båda två. Nästa steg blir att sticka en sk Fleegle Heel, men mer om det på fredag. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *