Egen design, Garn, Gratismönster, House of Hildur, Stickat - mössa

Luddes mössa

Som utlovat kommer här en enkel beskrivning hur jag gjorde bebismössan som jag nu döpt till Luddes mössa. Jag utgick ifrån ett gratismönster på en mössa som Dale garn själva gjort men min mössa har uppvikt kant och är ihopsydd med maskstygn. 

Jag har valt att sticka min mössa i Dale Cotinga som är ett varmt, mjukt och riktigt gosigt garn gjort av alpacka- och merinoull.  Det gick åt nästan ett helt nystan. 

Detta är vad du behöver: 

  • 1 nystan Dale Cotinga 
  • Stickor nr 5 jumperstickor eller rundstickor spelar ingen roll. 
  • En gaffel
  • Nål
  • Sax

Antalet maskor du lägger upp avgör hur hög mössan blir och antalet varv du stickar måste anpassas så att den når runt huvudet. Du kan alltså använda andra typer av garn och stickor så länge du håller dig till den principen. Därmed går det också att sticka mössan till större barn eller vuxna också för den delen. ?

Min mössa är gjord för en bebis på 3-6 månader. Så här gjorde jag: 

Jag började med att göra en virkad uppläggning. med ett kraftigare bomullsgarn och en ganska stor virknål. Detta för att kunna sy ihop mössan med maskstygn och därmed få en osynlig söm. ( viktigt om du vill kunna vika upp mössan utan att få en klumpig söm mitt bak) I denna virkade uppläggning la jag upp 28 maskor. Sedan stickade jag rätstickning i ca 29-30 cm. För att maskstygnen ska bli optimalt snygga bör du sticka ett jämt antal varv. 

Jag sparade en lång tråd för maskstygnen. Jag tog försiktigt bort den virkade uppläggningen och trädde på de nu lösa maskorna på sticka nummer 2. Stickorna lade jag ihop parallellt med varandra med garnet på den bakre sticka och sydde ihop med maskstygn. Filmen här visar med både text och bild hur du gör. 

Nu har du en ihopsydd tub som har en avig- och rätsida som ser likadana ut och du har ingen synlig söm. Platta till tuben och sy ihop ena änden. Vänd mössan ut och in och pilla ut hörnen. 

Nu ska vi ta fram gaffeln och göra några enkla pompom-bollar som vi syr fast i mössans hörn. Pompom-bollarna gör du faktiskt enklast med en gaffel. Kika på filmen här så ser du hur genialt det är. ?

När du sytt fast pompom-bollarna så viker du upp kanten och vips har du en söt mössa. 

2 reaktioner på ”Luddes mössa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *