Aktuellt, Egen design, Hildurs årstider 2016, Julkalender 2016

Hildurs julkalender 1

Så var det då äntligen dags! Idag startar Hildurs Julkalender. Detta blir också det sista gratismönstret i Hildurs Årstider 2016.

För info om material så kikar ni på blogginlägget från den 25 november.

Dag 1:
Detta projekt börjar med en provisorisk virkad uppläggning. Syftet med en provisorisk uppläggning är att man kan ta bort den virkade delen för att sedan kunna sy ihop snyggt med maskstygn när vi sedan sätter ihop de båda ändarna av arbetet, så att början och slut sätts ihop.

Börja med att ta fram virknål och bomullsgarnet. Det är viktigt att det är ett bomullsgarn som du använder här, så att det inte luddar ihop sig med Fino, som du sedan ska fortsätta att sticka med. Bomullsgarnet ska vara ungefär lika tjockt som Fino.
Virka en minst 104 luftmaskor lång remsa av bomullsgarnet. Klipp av tråden och dra den genom den sista luftmaskan.

Den virkade remsan får en ovansida – där du kan räkna maskorna (bild 1) och en baksida där varje maska bildar en liten ås (bild 2).

I dessa ”luftmaskåsar” ska vi sticka upp/lägga upp 98 maskor med Fino på rundsticka nummer 4.  Se bild 3 + 4. Börja ett par maskor in på luftmaskremsan, det blir lättare så. 

 

Sticka sedan 4 räta varv. Varvets sista maska stickas alltid vriden rät på alla varv, dvs i bakre maskbågen. Detta för att få en tajtare kant.

Nu är du redo för dag 2.

Alternativ: Om detta med den provisoriska uppläggningen känns alltför krånglig, så gör en vanlig uppläggning och sy ihop på vanligt sätt. Det går fint det också. Det blir inte en osynlig söm på slutet, men det går bra det också.

Om du också vill vara med och sticka Hildurs Julkalender så kan du köpa garn och stickor i butiken.

 

Banner2b

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *