Aktuellt, Egen design, Gratismönster, Hildurs årstider 2016, Julkalender 2016

Hildurs Julkalender 19

Idag står flätor på schemat! Flätor är temat för dagens lucka. Du kan välja att sticka flätorna med eller utan hjälpsticka. Flätan går bara över 4 maskor, så det är ganska enkelt att prova metoden utan flätsticka i detta fall. Detta mönster känner ni kanske igen ifrån disktrasan Ida. Jag har bara gjort en liten modifikation.

Förkortningar som används idag:

km = kantmaskor, stickas alltid räta. Den sista kantmaskan på varvet stickas alltid vriden rät för att skapa en tajtare kant.
am = avig maska
rm = rät maska

* * Betyder att det som står mellan * ska upprepas tills du bara har så många maskor kvar så att du kan följa instruktionen till slutet.

För info om material så kikar ni på blogginlägget från den 25 november.

Dag 19

Varv 1: 3 km, * am * tills 3 maskor återstår, 3 km. Alla aviga varv stickas på detta sätt, d v s även varv 3 och 5.
Varv 2: 3 km, 3 rm, 1 am *4 rm, 1 am* upprepa tills 6 maskor återstår 3 rm, 3 km
Varv 4: 3 km, 3 rm, 1 am *4 rm, 1 am* upprepa tills 6 maskor återstår 3 rm, 3 km

Varv 6: 3 km, 3 rm, 1 am  * fläta över 4 maskor, 1 am, 4 rm, 1 am * upprepa tills 11 maskor återstår: fläta över 4 maskor, 1 am, 3 rm,  3 km

Upprepa dessa 6 varv totalt 6 gånger.

Sticka sedan varv 1+2 ytterligare en gång.

Flätan gör du så här:
Sätt två maskor på en hjälpsticka framför arbetet, sticka 2 rm, sticka 2 rm från hjälpstickan. Det går alldeles utmärkt att sticka flätor utan hjälpsticka. Det finns lite olika varianter. Men kika på filmen här. Den visar två varianter beroende på åt vilket håll flätan är vriden. Jag gör som på fläta nummer två.
Kamilla Svanlund visar här i en filmsnutt hur hon gör. Det är lite annorlunda, men fungerar fint det också. Det är bara att välja.
Som vanligt gör du på det sätt som passar dig bäst.

Stickade du ledtråd nummer 18 så såg den ut så här:

I butiken råder det nu febril aktivitet för allt som ska skickas iväg innan jul. Glöm inte att göra en beställning du också. Kanske är det dags för en julklapp till dig själv. Sjalen omfamning är en riktigt ljuvlig historia. Garnet är Misti Alpaca Hand paint Lace, som finns i massor av färger och som du kan få tillsammans med mönstret på sjalen i ett stick-kit. Du behöver även rundsticka nr 4.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *