Aktuellt

Vad är lekfullt?

Under de senaste dagarna har jag sett flera avsnitt av den danska serien Den Store Strikkedyst. Det är ett program som påminner lite om Hela Sverige Bakar, fast här handlar det om stickning. Programmen finns tillgängliga på Youtube och det går att hänga med även om man inte är bekant med alla danska ord. Serien går ut på att de får lite olika uppgifter som de ska prova på att lösa och som i alla andra sådana här serier, så åker den ut som lyckats sämst med uppgiften.  Ibland är kreativiteten i fokus, ibland är det tekniken och man kan ganska snabbt se att vissa är verkligt duktiga rent tekniskt och vet hur de ska använda olika typer av garner och strukturer mm, medan andra kanske inte är lika bra tekniskt, men de har en fantastisk kreativitet och idéerna bara flödar verkar det som. Som åskådare kan man titta och fundera på hur man själv skulle ha löst uppgiften som handlade om att göra en lampskärm, att sticka spetsstickning eller att ta en gammal tröja och göra om den till något nytt.

Det mest fantastiska med tävlingen är att den triggar igång en massa kreativitet hos mig, och jag går här och funderar på lite olika projekt som man skulle kunna ge sig i kast med. Lekfullhet är ett ord som dyker upp då och då när domarna bedömer deltagarnas olika alster. Jag håller inte alltid med domarnas bedömning om vad som är mer lekfullt och kreativt av två olika projekt. Så det hela har fått mig att fundera på vad som faktiskt är lekfullt och jag antar att det är en ganska subjektiv bedömning som gäller här. Det är lätt att vara lekfull genom att bara arbeta med mycket färg t ex. Men hur blir jag då lekfull om jag bara har vitt garn till mitt förfogande? Så lite för att utmana mig själv och för att inspirera till lite mer kreativitet så tänker jag utforska begreppet lekfullhet i min stickning och virkning nu under oktober månad. Jag har lite udda nystan i olika kvalitéer lite pärlor, lite band mm mm. Detta tror jag kan bli riktigt roligt. Har du lust att hänga med och utmana dig själv och vara extra kreativ och lite galen nu under oktober, så blir jag jätteglad. Tagga mig då på Instagram @hildursbarnbarn eller länka till din blogg om du har den i kommentarsfältet nedan.

Några exempel på alster som jag tycker är lekfulla är t ex den stickade bikinin som är gjord i Lovikkagarn och finns hos Hemskapat.  Halsdukar som är stickade i armstickning. Den lilla virkade ugglan som är en reflex. Små detaljer som ett hjärta mitt i mina tvåändsstickade vantar. Jag tror ni förstår. Det kan vara användningsområdet eller kvalitén som är lekfull. Det kan vara tekniken, garnet eller den lilla lilla detaljen som får dig att le. Så nu kör vi! Låt oss tillsammans utforska vad som är lekfullt under oktober.

 

Blå uggla reflex

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *