Tankar kring handarbete, Tekniktips

Skonsammare stickning?

Jag vet många som får ont i nacke, axlar och rygg när de sitter och stickar eller virkar för länge. Det är inte roligt alls att ha ont och särskilt inte när man får ont av det man älskar att hålla på med – det kan vi nog alla hålla med om. Jag har ingen som helst formell kunskap inom området, men jag skulle ändå vilja dela med mig av några tips som faktiskt fungerar riktigt bra för mig:

 • När du stickar – använd rundstickor istället för jumperstickor. När du använder rundstickor så ligger arbetet hela tiden och vilar i ditt knä och du får inte samma belastning på axlar, nacke och rygg. Alla gillar inte rundstickor, men prova – det går faktiskt att lära om och lära sig tycka om. Och varför inte ge det en chans om det hjälper dig att slippa ha ont.
 • Ta pauser regelbundet. Alla som sitter vid en dator vet att man ska ta paus lite då och då eftersom att det blir så monotont för kroppen att sitta still hela tiden och göra samma sak – detsamma gäller när du stickar. Upp och gör lite pausgympa lite då och då och sätt fart på blodcirkulationen!
 • Växla mellan olika typer av projekt. Du kan t ex växla mellan ett projekt på tunnare stickor och ett på grövre stickor. Vi håller i stickorna olika beroende på hur tjocka de är. Det är också skillnad på vilken typ av stickor du använder t ex mellan strumpstickor och rundstickor. Att växla mellan ett projekt som du virkar och ett du stickar är också en bra idé.
 • Växla mellan projekt som kräver olika typ av koncentration ifrån dig. Om jag är superkoncentrerad och verkligen sitter och gnuggar mina geniknölar för att göra rätt, så spänner jag mig väldigt mycket mer än om jag bara stickar på i t ex slät- eller rätstickning, som bara flyter mellan stickorna. Detta blev väldigt uppenbart för mig när jag skulle lära mig tvåändsstickning ordentligt förra året. Oj vad jag spände mig.
 • Sticka inte så hårt! Det kan vara lättare sagt en gjort, men ju hårdare du stickar desto hårdare måste du hålla i garnet och stickorna och därmed blir du mer spänd och det påverkar också nacka, axlar och rygg.

Kanske har du fler tips att dela med dig av –  gör i så fall gärna det i kommentarsfältet nedan. Det viktigaste är att du är rädd om dig och kan hålla på med det du gillar utan att få obehag i form av smärta. Ha nu en riktigt skön stickstund!

IMG_4134.JPG

4 reaktioner på ”Skonsammare stickning?

 1. Jag kan varmt rekomendera dom fyrkantiga stickorna. Jag har haft problem med händerna innan men det har försvunnit helt sen jag köpte dessa. KnitPro heter dom. Jag satsade på ett set med rundstickor. Det är typ byggsats stickor. Med lösa stickor och kablar som du skruvar ihop. I.o.m. att dom är fyrkantiga så får man ett bättre tag runt dom än dom vanliga runda. Innan har jag inte kunnat sticka med stickor med mindre grovlek än 5 mm. P.g.a. att mina händer krampar vid mindre strl.

  1. Vilket bra tips! Jag har själv inte provat det fyrkantiga stickorna, men jag kan verkligen tänka mig att man får ett annat grepp om dem än man får om vanliga stickor. Visste inte ens att de fanns som rundstickor. Man lär sig något nytt varje dag! Tack för att du tog dig tid och delade med dig!

 2. Tack för bra tips. Alltid bra med tips från andra i (mer elller mindre) samma situation.
  Jag har upptäckt en sak till som hjälper mig och det är att släppa på prestationsångesten – kanske lättare sagt än gjort. Det är inte så viktigt att det blir exakt rätt, lärt mig leva med små fel. Och skulle det bli större fel är det bara att repa upp och göra om. Det gör ingenting, tar bara lite längre tid.

  Till slut – läs den här inte helt nya, men bra – artikeln. Lev länge och väl!
  http://www.fria.nu/artikel/91291

  1. Wow! Långsammare hjärtrytm av stickning. Det var inte dåligt! Tror också att det är bra att inte alltid vara så prestationsinriktad. Man borde ju rimligen spänna sig mer om man känner prestationskrav än om man bara stickar på för nöjes skull! Klok insikt! Tack för att du delar med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *