Stickat - sockor

Syltasockor i mellanraggi

Nu har jag gjort som så många av er redan har gjort, nämligen stickat mig ett par Syltasockor. Så vitt jag har förstått det är det egentligen själva skaftet, som är det speciella med sockorna. Blandningen av aviga och räta maskor gör att sockskaften blir ”dragspelsformade”.

Syltasockor

Jag stickade mina sockor i Järbos Mellanraggi. Jag anpassade mig efter ett maskantal som passade mitt garn, så i mitt fall la jag upp 52 maskor, stickade resårvarven, minskade till 50 och stickade sedan skaften enligt mönstret. Detta mönster visar ju bara hur man stickar själva sockskaften. Resterande del av sockan stickade jag enligt ett sockmönster från Järbo, nr 8-07. Inga konstigheter där. Lite annorlunda avslutning om man ville ha en ”trubbig” tå, men annars väldigt traditionellt. Jag stickade efter storlek 38-39.

House of Hildur

Hur mycket garn gick det åt? ja, om jag hade hållit mig till 5 ”åsar” dvs mönsteromgångar av syltasocksdelen, så hade ett nystan räckt alldeles utmärkt, men jag stickade 6 ”åsar” och då gick det åt lite drygt ett nystan. Så om du vill sticka dig ett par och vill att ett nystan ska räcka, så skulle jag rekommendera att du begränsar dig till 5 åsar. Detta gäller ju givetvis bara om du stickar samma storlek som jag gjorde och om du håller dig inom stickfastheten. Om du å andra sidan gillar lååååånga skaft, så skulle jag ta i lite och kanske sticka 8-9 åsar och passa på att använda så mycket garn som möjligt om jag ändå tänkt använda två nystan.

12 reaktioner på ”Syltasockor i mellanraggi

  1. Tack för att du ger ut så fina mönster.
    Skall försöka att göra syltasockan nu när jag äntligen har fått tag i ett mönster.
    Hälsningar
    Lena Pettersson

    1. Det är ju så med länkar till andra sidor att ibland så slutar de fungera men jag har hittat igen länken eller en snarlik för själva skaftet. Mönstret är delbart med 5 så du får anpassa det efter ditt garn.

  2. Skulle bli glad om du/ någon kunde lägga ut mönster på syltasockor. Ser helt sjukt sköna ut o roliga att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *