KAL - Knit-a-long, Stickat - kofta

Stickameras och Dödergöks KAL del 1

Så var det då dags! Igår gick den första delen av Stickameras och Dödergöks KAL (Knit-a-long) av stapeln.  Tillsammans ska vi sticka oss varsin uppifrån-och-ner-kofta, med utgångspunkt ifrån våra egna mått. Jag har haft garn i lådorna för att göra detta i åtminstone ett halvår. Så detta hoppas jag ska bli det perfekta projektet.  Man kan säga att veckans uppdrag lite handlar om att säkerställa att jag har allt jag behöver.

 1. Rundstickor i storlek 3 och 3,5 mm.  – Jag har detta, men tror att de är upptagna av ett par andra projekt, så jag måste kanske slutföra något till nästa vecka, om jag inte ska behöva köpa nya…
 2. Matta att blocka koftan på – check!
 3. Knappnålar – check!
 4. Måttband – check!
 5. Stickmarkörer – check!
 6. Restgarn för ärmmaskorna, stoppnål – check!
 7. Knappar….. Kan tyvärr inte säga att jag har det. Man behöver mellan 1 och 12 stycken ungefär, lite beroende på modell. Jag har en massa knappar i en gammal plåtburk. OM jag kan använda någon av dem eller om det blir ett besök på Mattssons Band lite längre fram, låter jag vara osagt just nu.

Vi skulle börja med att kika i våra hyllor efter lämpligt garn – i tillräcklig mängd för att räcka till en kofta. Detta är alltså det perfekta projektet när man har garn som ligger och väntar och som man kan specialanpassa ett projekt till. Jag har valt Geilsk Bomull/Ull, som jag köpte på Granhammar i somras.  Jag har två gråa, närliggande nyanser och så en rosa som är lite åt korallhållet.  (vilket inte syns på bilden)

Garnval Geilsk Bomull Ull

Sedan skulle vi göra en skiss över den tänkta koftan. Min idé är att sticka en koftan som ska bli randig i mörkt grå/ännu mörkare grå, med rosa resår och kanter. Kanske kommer jag sticka in någon rosa detalj mitt i det grå, men det får inspirationen avgöra längre fram. Jag vill att den ska vara lite tajt upptill, men att den ska sitta lite lösare över magen, så lite åt det A-formade hållet tror jag skulle fungera ganska bra. Jag vill inte ha en för kort kofta, men hur lång jag kan göra den, får jag räkna på.

Koftskiss

 

Slutligen skulle vi lägga in några personliga mått, så det är något jag ska göra nu i veckan. Vi pratar om:

 • Halsmått – avgör hur vid halsringningen blir.
 • Bystmått
 • Överarmsmått

Så, efter första veckans ledtråd, så känner jag att jag ligger ganska bra i fas. Nu väntar jag med spänning till nästa vecka då det ryktas om provlappar. Jag som aldrig stickar provlappar. Det blir något nytt för mig.

3 reaktioner på ”Stickameras och Dödergöks KAL del 1

 1. Så fina färger tillsammans.
  Det där med provlappar har jag heller aldrig stickat förrän jag började kurserna hos HV där man är ”piskad” att sticka provlappar hela tiden. Numera inser jag hur viktigt det är med provlappar.

 2. Geilsk Bomuld og uld är ett härligt garn tycker jag. Har stickat ett par babytröjor och är såå nöjd. Till min KAL har jag valt att sticka med en tråd Bomuld og uld och en tråd Tynd uld! Lite varmare och lite tjockare!

  1. Ja det känns jättehärligt men antagligen inte den varmaste koftan i min garderob.Men jag kanske inte blir klar förrän till sommaren heller 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *