Återbruk, Virkat - matta

Virka en matta på annorlunda sätt

Att jag gillar återbruk är ingen hemlighet. I mina gömmor har jag nystan gjorda av t-shirtar klippta i remsor som ett arv efter korgarna jag virkade av just t-shirremsor. Nu har jag  flera gånger sprungit på fenomenet att man virkar in ett snöre och sedan formar det till en rund matta, en skål eller något annat användbart. Sagt och gjort. Jag tog mitt t-shirtnystan och ett gammalt garn, som jag inte visste vad jag skulle göra med.

Jag började med att virka fasta maskor runt ena änden av t-shirtgarnet, så att det blev ett par cm långt, sedan satte jag ihop det till en ring och fortsatte virka fasta maskor runt garnet  samtidigt som jag fäste dem i varvet innan. Det låter kanske krångligt, men tittar du noga på bilden nedan, så ser du att garnet går som en spiral och att det yttre varvet virkas in samtidigt som det fästs i varvet innan. OM jag har tätt mellan maskorna och är snål med mängden t-shirt garn, så kommer detta att bli som en skål, men håller jag det slätt och fint, så kan det till slut bli en matta eller en sittdyna eller något annat användbart. Jag virkar på en stund så får vi se vad det blir. Änden på t-shirtgarnet som just nu finns kvar alldeles i början av virkningen, kommer jag att fästa fast när jag blir klar, så att jag inte riskerat att något rivs upp.

Återbruk är detta i alla fall. Allt du behöver är en gammal t-shirt och lite garnrester. Om jag gör en matta av det, så kommer den bli mycket mjuk och härlig att gå på. Det kan jag känna redan nu.

2 reaktioner på ”Virka en matta på annorlunda sätt

  1. Hej! Vet att inlägget har flera år på nacken. Jag håller på med samma grej just nu och undrar hur de gick med din matta ?

  2. Kul att du uppmärksammat detta inlägg. Det blev en matta till slut men det var klurigt när den blev större. Den blev lätt för vobblig eller för skålformad. Troligen för att jag hade olika storlekar på trikåbanden. Men kul var det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *