Fakta - garner

>Angoragarner

>Angoraullen kommer ifrån angorakaninen. Denna ull har bra värmande egenskaper, men eftersom den har så korta ullfibrer, så är den svår att spinna. Av detta skäl blandas ofta angoraullen med andra typer av fibrer. Angorakaninen är i regel albino, så ullen från detta djur blir vit eller gulvit. En nackdel med angoraull är att den fäller kraftigt. Detta kan vara mycket irriterande både när man ska jobba med garnet och när man bär det. Man vill ju inte gå omkring med ludd överallt. En fördel är dock att angoraullen är len och mjuk och inte sticks.

En angorakanin klipps var tredje månad och ger då mellan 200 och 250 gram ull. Räkant per kilo kroppsvikt, så ger angorakaninen mer ull än fåret, trots detta är angoragarn dyrt att köpa. Angorakaninen måste var något som vi människor framavlat, för kaninen måste ha bur med tak och väggar. Om den blir blöt, så tovar sig ullen. Vad än värre är att om vi inte klipper denna kanin så dör den.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *