Fakta - garner

>Alpackagarner

>Vad är Alpackagarn?

Alpackagarn görs av ullen från Alpackan. Alpackan är ett kameldjur som är släkt med Lamadjuret. Denna ull är mjuk och fin och lite glänsande. Alpackaullen finns naturligt i vitt, svart samt olika nyanser av grått och brunt. För att få fram andra färger måste ullen färgas. Alpackaullen är lite svalare än vad fårullen är.
Jag har arbetat lite med ett alpacka silk garn, som bestod av alpackagarn, merinoull och silke och det var helt ljuvligt att arbeta med. Så fantastiskt mjukt och fint och resultatet blir ett tunt, mjukt och varmt plagg. Jag är jättenyfiken på att prova på flera olika typer av alpackagarner, både rena alpackagarner och sådana som blandats upp med andra typer av garner.
När jag läste i boken Sticka Mera, om alpackagarner, så varnar de för att det finns garn som säljs som alpackagarn, trots att den inte alls kommer från alpackan. Alpackaull är dyrt, så hittar du ett billigt alpackagarn, så är risken stor att det inte är äkta vara. Med andra ord: Se upp så att du inte blir lurad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *