Fakta - garner

>Mohairgarner

>

Denna vecka tänkte vi skriva mer om Mohairgarner!

Mohairgarner kommer från angoragetens ullfiber. Garnet är väldigt lätt och varmt, men fäller ofta. Man brukar ibland tala om Kidmohair och med det avses garn som är gjort från den första klippningen från geten. Detta garn är därmed betydligt mjukare än övrigt mohair.

Angorageten bor på 1000 meters höjd i Nordamerika, Asien, Sydafrika och Turiket . Man klipper getterna två gånger per år, varje gång ger klippningen c:a 1,5 – 2,5 kg ull. Liksom fårull har Mohair värmande och fuktavstötande egenskaper. Dock är slitstyrkan i klass med nylon, d.v.s. betydligt bättre än fårull. Att blanda ullen med fårull ger dock ännu bättre hållbarhet.

Mohairgarn var särskilt populärt på 1980-talet och försvann sedan nästan helt ett tag, men nu är det tillbaka igen!

1 reaktion på ”>Mohairgarner

  1. >Hej, trevlig blogg. Tänkte bara bjuda in er till vår hemsida där ni kan se att dessa angoragetter lever även här i Sverige. Se bilder och läs mer om angoragetterna och deras fiber Mohair.
    Välkomna in
    Med vänliga hälsningar
    http://www.skaningsmala.se
    Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *