Egen design, Gratismönster, Hildurs virkskola, Restgarnsprojekt

Mormorsrutor – så här gör du!

Plötsligt är det riktigt inne med virkade mormorsrutor. Egentligen har det väl varit inne ganska länge om man ska var ärlig, men när prinsessan Sofia visade upp sin lilla virkade väska vid eventet Cat Walk Live så blev det liv i luckan och jag har sedan dess, sett virkade varianter av den på både längden och tvären tror jag.

Hur gör man då en mormorsruta? Ja, jag lärde mig ett klassiskt sätt redan när jag gick i slöjden, men efter det har jag plockat upp lite tips här och där och nu tycker jag att jag fått till en riktigt bra variant där man lägger skarven i hörnet och på så vis trollar bort den så den knappt syns. Jag använder mig dessutom av en magisk ring så att jag kan anpassa hålet i mitten efter hur stort jag vill ha det. I exemplet nedan har jag virkat med två färger:

Gör en magisk ring och virka 5 luftmaskor i denna.

Virka sedan 3 stolpar + 2 luftmaskor 3 gånger samt ytterligare 2 stolpar.

Dra nu i tråden som går till den magiska ringen, så att cirkeln sluts och du får din första fyrkant. Avsluta varvet med en smygmaska, i nästa varvs färg, i den tredje luftmaskan från varvets början.

Dags för varv nummer två.

Gör en smygmaska i luftmaskbågen från föregående varv, så att du hamnar mitt i den. Virka sedan 5 luftmaskor och 3 stolpar i den luftmaskbågen, och sedan ytterligare en luftmaska.

I nästa luftmaskbåge virkar du 3 stolpar, 2 luftmaskor, 3 stolpar, 1 luftmaska.

Upprepa detta 2 gånger. Varvet avslutas med 2 stolpar i nästa ( den första) luftmaskbågen

Byt färg och avsluta varvet med en smygmaska i den tredje luftmaskan från varvets början.

Om du vill göra minimormorsrutor så slutar du här och då ska du inte byta färg när du gör den sista smygmaskan.

Men för dig som vill fortsätta ett eller flera varv till så kommer nu principen för detta.

Börja som varv två, tänk sedan så här:

Längs sidorna blir det 3 stolpar i varje luftmaskbåge med 1 luftmaska emellan. I hörnen blir det 2 stolpgrupper om 3, med 2 luftmaskor emellan.

Varje varv avslutas med två stolpar enligt beskrivningen för varv 2.

Det går ju att virka hur många varv som helst enligt denna princip, men många gånger avslutar man efter varv tre och gör sedan fler rutor som man virkar eller syr ihop.

Om du gör många rutor, till en väska, filt eller liknande så är mitt tips att fästa trådarna efter varje ruta. Då blir det inte så övermäktigt när det är dags för montering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *