Aktuellt, Garn, House of Hildur, Inspiration

Hampagarn

I min ambition att försöka hitta garner i butiken som har lite mindre miljöpåverkan så har jag beslutat mig för att ta in ett hampagarn. Jag har fått lära mig att garner gjorda av växtfibrer rent generellt har en mindre miljöpåverkan vid framställningen, än garner av ull. Detta gäller tyvärr oftast inte bomullsgarner.

Till detta måste självklart faktorer som livslängd, transport etc etc läggas med i beräkningen, så som vanligt finns inga enkla svar. Utan det beror på … ?

Med hampagarn får vi ytterligare ett alternativ till bomull och ett komplement till lingarnerna. Garnet jag har tagit hem heter One Hemp som är gjort av 100% hampa. Garner finns i nio vackra nyanser. En härva väger 50 gram och är ca 95 meter. Stickor 4-4,5 rekommenderas. Stickfastheten är 16-18 maskor = 10 cm.

One hemp är ett hampagarn med kvalitet. Garnet är spunnet och färgat i Italien. Hampan är en ekovänlig växt som inte behöver bekämpningsmedel och konstgödsel. Plantan växer snabbt och det är stjälken om bereds till fibrer som kan spinnas. Ett färdigt plagg kommer bäst till sin rätt om man tvättar det direkt efter montering – då får plagget ett fint fall. Plagget ska tvättas i 30 grader, gärna i tvättpåse.

Initialt så har vi ett tröjmönster i detta garn. Det är en tvärrandig tröja designad av Nina Sagulin. Tröjan stickas i ett stycke från ärm till ärm och randas enligt eget önskemål i tre olika färger. Alla som köper One Hemp till minst storlek small får med sig mönstret på köpet. Gäller i februari 2019 så långt lagret räcker. Här följer lite storleksinformation:

Storlek: S (M) L
Plaggets bystmått: 120 (128) 136 cm
Plaggets längd: 50 (53) 56 cm

Garnmängd:
S = 350 g totalt fördelat 100 g i 2 olika färger + 150 g i den tredje färgen
M = 450 g totalt fördelat 150 g per färg
L = 500 g totalt fördelat 150 g i 2 olika färger + 200 g i en tredje färg

Sticka: 5 mm, gärna rundsticka

På bild stickad i Tobak (har utgått), Röd och Vildrosa

3 reaktioner på ”Hampagarn

      1. Tack. Jag tänkte följa föreslagen randning och eftersom mönstret anger 100g av 2 färger och 150g av 1 då hade det varit bäst om det gick åt mest av en. Förmodar att jag får improvisera lite

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *