En grå ullsjal

Dagens sjal är en variant av Mayas sjal. Jag har stickat denna i ett tunt ullgarn, så jag har förstås anpassat stickor efter garnet och så stickade jag efter samma mönster som Mayas sjal men med en liten förändring. Jag slätstickade istället för att rätsticka och jag ändrade en av minskningarna så att det skulle blir en snyggare form.

Metoden med Mayas sjal är att den stickas från sjaludd till sjaludd och principen är egentligen följande: Sticka på tills hälften av garnet är slut. Gå då över till del två och sticka den andra halvan. Det kan ju vara klokt att lämna drygt hälften kvar när man vänder för att ge sig själv lite marginal.

Garnet till denna sjal hittade jag när jag var på ullmarknad vid Båvens spinneri tidigt i höstas. Det vara Anita Yarns som sålde det mjukaste  ullgarn man kan tänka sig och det vägde 150 gram och räckte till en riktigt stor sjal faktiskt. Jag började att göra precis på samma sätt som när jag gjorde Mayas sjal, men kom på efter en liten stund att den skulle blir mycket finare med lite slätstickning. Sjalen blev lätt, stor och mjuk och värmer ändå gott runt halsen.

 

Detta är ju ett superenkelt sätt att faktiskt lära sig lite om spetsstickning. Ett enkelt mönster som skapar en fin randning men slätstickade partier och håliga partier.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *