Egen design, Gratismönster, Stickat - sjal

En grå ullsjal

Dagens sjal är en variant av Mayas sjal. Jag har stickat denna i ett tunt ullgarn, så jag har förstås anpassat stickor efter garnet och så stickade jag efter samma mönster som Mayas sjal men med en liten förändring. Jag slätstickade istället för att rätsticka och jag ändrade en av minskningarna så att det skulle blir en snyggare form.

Metoden med Mayas sjal är att den stickas från sjaludd till sjaludd och principen är egentligen följande: Sticka på tills hälften av garnet är slut. Gå då över till del två och sticka den andra halvan. Det kan ju vara klokt att lämna drygt hälften kvar när man vänder för att ge sig själv lite marginal.

Garnet till denna sjal hittade jag när jag var på ullmarknad vid Båvens spinneri tidigt i höstas. Det vara Anita Yarns som sålde det mjukaste  ullgarn man kan tänka sig och det vägde 150 gram och räckte till en riktigt stor sjal faktiskt. Jag började att göra precis på samma sätt som när jag gjorde Mayas sjal, men kom på efter en liten stund att den skulle blir mycket finare med lite slätstickning. Sjalen blev lätt, stor och mjuk och värmer ändå gott runt halsen.

 

Detta är ju ett superenkelt sätt att faktiskt lära sig lite om spetsstickning. Ett enkelt mönster som skapar en fin randning men slätstickade partier och håliga partier.

 

 

4 reaktioner på ”En grå ullsjal

 1. Hej!
  Exakt hur eller vilken ändring på minskning gjorde du?
  Ska hjälpa en inte så van stickkompis att komma igång med detta projekt, men då måste jag veta exakt hur du gjort ändringen.
  Är slätstickning över hela sjalen?

  Fantastisk sjal som min kompis- och jag- blev förälskade i.
  /Helena

 2. Bra fråga. Hmmm 2 år sedan så jag minns verkligen inte men jag tror att jag på första halvan gjorde en SSK istället för 2 rm tillsammans. SSK är en Engelsk stickterm Slip Slip knit. Jag vet inte om du är bekant med den prova annars med en överdragsihoptagning.
  Sjalen är slätstickad förutom kantmaskorna som är rätstickade.

 3. Hej
  Jag sitter med mönstret en grå ullsjal och jag undrar vad Asterix betyder i mönstret? Ska man upprepa allt mellan asterixen eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *