Egen design, Gratismönster, Virkat - nyckelringar

Nyckelband i tre färger

 

Nyckelband

Min första semesterdag så virkade jag mig ett nytt nyckelband och passade samtidigt på att virka in mina tre huvudnycklar i samma färger som jag använt till nyckelbandet. Jag använde mig av Minibomull från Järbo garn som finns i massor av härliga färger. Här har vi varianterna turkos, mint och så en färg som kallas mullvad. Den är lite gråbrun i färgen och passar fint till det turkosa/mintfärgade. Gratis mönster kommer här:

Nyckelband

Du behöver 3 nystan minibomull i valfria färger. Jag använde turkos 71019, Mint 71018 samt Mullvad 71029. Virknål nr 2,5 mm samt en nyckelkarbinhake. Det fungerar lika bra med en enkel nyckelring istället för haken. Men man tar vad man har till hands helt enkelt.

 1. Virka 250 luftmaskor till en lång remsa i i färg 1 – mullvad.
 2. Trä på nyckelringen/nyckelhaken på luftmaskremsan och sätt ihop den med en smygmaska till en ring. Var försiktig så att remsan inte snor sig.
 3. Virka ett varv med fasta maskor i samma färg och avsluta varvet med en smygmaska i den första fasta maskan. Gör denna smygmaska i färg 2 Mint. Även här får du vara försiktig så att du inte råkar sno remsan.
 4. Nu virkar du ett varv med fasta maskor i färg 2 Mint. Vill du ha ett tunnare nyckelband, så kan du sluta här genom att göra en avslutande smygmaska i den första fasta maskan på varvet, men om du ska använda 3 färger så gör du smygmaskan i färg 3 turkos.
 5. Nu virkar du ett varv med fasta maskor i färg 3 turkos. Avsluta med en smygmaska i den första fasta maskan på varvet.
 6. Vik nu nyckelbandet, med rätsidan utåt, så att skarven mellan varven läggs om nyckelringen och därmed inte syns så tydligt.
 7. Ta en bit tråd av färg 1 och 3 och sy ihop kanten så att nyckelringen hålls på plats.

Fäst alla trådar och du har nu ett färdigt nyckelband!

Nyckelband 2

Om du nu även vill virka in nycklarna, så måste du göra det på frihand och anpassa efter den nyckel du har. Men en enkel variant är att virka en liten luftmaskring och sedan virka varv på varv med fasta maskor  som du ökar och minskar så att du följer nyckelns form och tills du täckt nyckeln. För en vanlig Assa-nyckel gjorde jag ungefär så här:

 1. Lägg upp 10 luftmaskor
 2. Virka 2 fm i första maskan, 4 fm, 2 fm i nästa maska, 4 fm, avsluta med en smygmaska (12 maskor)
 3. Virka 2 fm i första maskan 5 fm, 2 fm i nästa maska, 5 fm, avsluta med en smygmaska (14 maskor)
 4. Virka ihop 2 maskor, 4 fm, virka ihop 2 maskor, 4 fm (12 maskor)
 5. Virka 12 fm
 6. Virka ihop de fasta maskorna i mitten i själva hålet på nyckeln.
 7. Vänd och virka fasta maskor runt toppdelen på nyckeln.

Detta är bara en liten skiss på hur du kan göra. Kör på känsla och gör så att det passar dina nycklar.

Fästa alla trådar och du är klar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *