Gratismönster, Stickat - smycken, Stickat -.gratis mönster

Reflexros

Nu har vi vintertid igen i vår avlånga land. Kvällarna blir långa och mörka och det känns som om de börjar redan på eftermiddagen. Nu är det verkligen dags att gräva fram dina reflexer om du inte redan gjort det. Det är ju lite trist att de oftast är så fula bara. Man slänger på sig finkappan för att sticka iväg till jobb eller fest och så ska man sätta på sig någon neongul blomma eller liknande. Det känns inte alltid så snyggt. Men nu har jag rått bot på det hela. Jag har gjort mig en reflexros. Enkel, rätstickad och med en virkad kant av reflexgarn, hoppas jag att den ska göra så att jag syns som aldrig förr. Om du inte vill virka på reflexgarnet efteråt, så kan du sticka med en tråd reflexgarn och en tråd av det andra garnet på de första varven.

Reflexros ensam

Så här gjorde jag.

Jag tog lite restgarn jag hade hemma, ull, mohair, akryl, materialet spelar ingen större roll, för rosen blir så liten. Mitt första försök stickade jag i akryl. Stickorna var 3,5 mm men inte heller det spelar någon större roll. Ju tjockare garn och stickor desto större ros och tvärt om.

Lägg upp 60 maskor på stickorna
varv 1-8: sticka rätstickning.
varv 9: sticka 2 rm tills varvet ut
varv 10: sticka rätstickning
Upprepa varv 9 och 10 ytterligare 2 ggr

Dra garnet genom de maskor som finns kvar. Tråden du får använder du sedan för att forma rosen. Varven med ihoptagningar bildar rosens botten och uppläggningsvarvet blir rosens blandkant uppåt. Men innan du formar rosen ska du virka på reflexgarnet. Detta gör du alltså längs med uppläggningsvarvet.

Ta reflexgarnet och virka fasta maskor. Reflexgarnet var betydligt tunnare än mitt andra garn, så jag virkade 2 fasta maskor i varje maska. Det blev lagom. Sedan formade jag rosen genom att rulla min stickade remsa. när jag var nöjd sydde jag ihop den undertill och så tog jag och sydde fast en säkerhetsnål så att den går att fästa på kappan, väskan eller vart jag nu ska ha den.

Att köpa reflexgarn är ganska dyrt, men det går åt väldigt lite till ett sådant här projekt. Jag har säkert reflexgarn kvar för att göra ytterligare 10 rosor och då blir kostnaden bara ca 8 kr per ros och det kan det väl vara värt för att synas i trafiken.

Reflexros ensam i mörker

 

4 reaktioner på ”Reflexros

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *