Återbruk, Virkat - matta

Restgarnsmatta!

Jag är så himla nöjd!  Mattan blev faktiskt över förväntan. Den var väldigt rolig att virka. Jag använder mig ganska mycket av tjockare bomullsgarn i olika projekt jag gör och då får jag en  massa restgarnssnuttar. Dessa har jag sparat i en hög och nu har jag äntligen fått användning av dem.

Jag virkade runt runt och bytte färg när garnet tog slut. Jag tog ingen som helst hänsyn till om det var mycket av ett nystan och lite av ett annat utan det fick bli som det blev. Det enda jag var noga med var att inte ha samma färg bredvid varandra, utan jag försökte blanda hej vilt!

Mattan är virkad som en spiral av stolpar och jag har gjort ökningar på varje varv med jämna intervaller. Som avslutning gjorde jag en liten udd. Denna dekorerade jag med smygmaskor i turkos, som är en av mina favoritfärger.

6 reaktioner på ”Restgarnsmatta!

  1. Tack Agnetha!
   Jag tror detta är en standardspiral och då ökar man samma antal maskor varje varv och samtidigt så ökar man antalet maskor mellan ökningarna varje varv. Jag började.
   Om man utgår ifrån 12m som start, så ökar man så nästa varv får 24 maskor, nästa 36 maskor, nästa 48 osv.
   Jag började med 2 lm, virkade sedan 2 fm, 2 halvstolpar och 8 stolpar i andra luftmaskan från nålen. Man virkar aldrig ihop varven med någon smygmaska eller så utan bygger nu spiralen uppåt.
   Nästa varv börjar du med 2 stolpar i första fasta maskan, virkar sedan 2 stolpar vi följande 11 maskor. Då ska du ha totalt 24 m. Det kan vara bra att sätta en markör i den första av dessa stolpar, så att man håller reda på vart varvet börjar, för när det börjar bli stort så har man ingen koll sedan.
   Följande varv gör du ökningen i varannan stolpe, fortfarande 12 ökningar
   nästa varv i var tredje stolpe osv. Tills du uppnått önskad storlek.

   När jag virkade kändes mattan ett tag lite vågig, men det rätade ut sig vartefter den växte.

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *