Fakta - garner

>Kashmirgarner

>Kashmirgarner kommer liksom mohairgarner från geten, dock är det olika getraser. Getterna från vilka man får kashmirgarnet lever i Tibet och i Kina. Fibrerna, som används till detta garn, växer på getternas mage och kammas loss. Getterna har två lager ull och det är den undre finare ullen som används till Kashmirgarner. En get kan producera ungefär 150g ull, så det går åt ett par stycken för att få ihop till en tröja. Det är lätt att förstå att denna ganska komplicerade och tidsödande process, gör att garnet blir dyrt för oss att köpa. Kashmirullen ska ju hålla getterna varma i ganska kyliga områden, så självklart värmer dessa plagg oss också. Kashmirgarnet finns som rena kashmirgarner eller uppblandade med t ex ull, vilket ger en ökad hållbarhet. Själv äger jag varken garn eller ett plagg i kashmir, men det lär inte klia säger de som vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *