Aktuellt, Restgarnsprojekt, Veckans UFO

Ett projekt har strandat – ett Ufo har blivit till

Ibland strandar projekten. De blir inte klara och åren bara går…. så tröttsamt kan jag tycka och ändå har jag hur många strandade projekt som helst. Jag experimenterar mycket med garn och mönster och då blir det ibland inte som man har tänkt sig och projektet blir liggande. Varför är det så och ska vi gemensamt försöka göra något åt saken?

Låt oss börja med att fundera lite över varför ett projekt strandar. Jag kan komma på mängder av anledningar till detta, men detta är ett urval:

  • Du har stickat klart alla delar och nu är det dags för montering. Men det ska blockas och nålas och fixas och det kan du inte göra ifrån soffhörnet där du sitter. Så du tänker att du ska göra det i morgon och undertiden drar du igång med ett nytt projekt….. och ditt nästan färdiga projekt blir liggande.
  • Du har stickat ett randigt eller väldigt mönstrat plagg och ska fästa trådarna men tycker att det är så olidligt tråkigt så du tänker jag gör det i morgon…. och ditt projekt blir liggande.
  • Du har kört fast. Du fattar inte beskrivningen. Har repat upp och stickat om men du får det helt enkelt inte att stämma – ditt projekt bli liggande.
  • Det är urtråkig stickning. Du får hybris efter bara 2 varv och känner fasiken jag orkar inte – ditt projekt blir liggande.
  • Ditt garn tog slut och nu måste du hitta ett sätt att slutföra din stickning på men har inget som passar hemma.
  • Ett roligare projekt kom emellan och du glömde det där projektet du höll på med och nu ligger det och skräpar i en korg bredvid soffan.

Tröjan ovan är ett av mina UFOn som alldeles nyligen blev klart. Det strandade under monteringen säkert 3-4 gånger innan jag slutligen tog med det till ett stickcafé och stickade klart halsmudden och fäste resterande trådar.

Stickcafé är guld när man ska ta tag i strandade projekt. Där finns det kunskap – många stickerskor tillsammans sitter på en enorm gemensam kunskap. Har du kört fast, så kan de säkert hjälpa dig. Har du slut på garn och behöver hitta en nödlösning så kan säkert denna grupp komma med bra förslag. Det finns alltid ett stilgeni i gruppen som ser möjligheter där andra ser omöjligheter. Har du kört fast i mönstret, så finns säkert någon där som kan hjälpa dig vidare. Och har du drabbats av leda p g a för många trådar att fästa eller ett för enformigt stickparti, så går det som en dans när man gör det tillsammans med och i en gemenskap av likasinnade. Så mitt bästa råd till dig är att söka upp ett stickcafé. Det finns otaliga stickcaféer runt om i landet och även digitala som hjälper, stöttar och får dig att skratta åt eländet om det blir tokigt.

Ibland är projekt hopplösa fall. Det blir inte som man vill. Man surnar till och vill för allt smör i Småland inte göra klart det. Men repa då upp eländet (om det går) och sticka något annat. Synd att låta fint garn förfara.

I sommar har jag själv förmånen att få driva en sommarbutik ute på Värmdö. Vi har hittills haft två stickcaféer. Ett på Världsstickardagen och ett i förra veckan. Den 19 juli kl 17-20 kör vi igen. Temat för nästa gång är ”ta tag i ditt strandade projekt”. Adressen är Lillströmsuddsvägen 2 på Värmdö, alldeles vid Strömma kanal. Vi håller till inne hos BOA butik i en kreativ miljö fylld av garn, inredning och vackra tavlor. Varmt välkomna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *