#1gramin2gramut, Egen design, Rensa Garnlagret, Restgarnsprojekt, Stickat, Stickat - sjal

Sticka en randig restgarnssjal!

Jag måste alltid ha ett lite kravlöst projekt på gång. Ett projekt jag kan sticka 5 minuter här, 10 minuter där och även samtidigt som jag umgås med andra, m a o en socialstickning.

Detta projekt är perfekt för restgarner och udda nystan. Massor av färger eller kanske olika grå/svart/vita nyanser, men oavsett färgval/nyanser så blir det inga trådar att fästa. 😎

Så här gör du. Plocka ihop ett gäng nystan i ungefär samma tjocklek och ett par rundstickor i lämplig storlek och minst 80 cm långa. Det blir ganska tungt efter en stund och med rundstickor så ligger tyngden i ditt knä och inte på stickorna. Därmed blir det bättre för axlarna.

Sjalen stickas rätstickad och du gör två varv per färg. Början av varvet blir den sida som får fransar, där ökningarna görs och därmed den sida som ”lutar”. När två varv stickats klipper du av tråden så att den räcker till en frans och börjar med nästa färg. Lämna en tråd kvar av det nya garnet så lång som fransen. Tråden i slutet av varvet knyts ihop med tråden från nästa varv. Efter 4 trådar så knyter du ihop alla fyra trådarna till en tofs. (Obs första och sista gången blir det bara 3 trådar i tofsen) Gör detta löpande för det är nog inte så kul att knyta alla på en gång när du är klar.

Fransarna

Lägg upp 6 maskor och se till att tråden som blir kvar vid uppläggningen är minst så lång som du vill att fransarna ska vara. Sticka 2 varv rätstickning utan ökningar. Byt färg, lämna garn kvar till fransen, sticka 2 varv rätstickning på näst sista maskan ökar du genom att först sticka i främre och sedan i bakre maskbågen. Vill du ha en ökning som inte sker så ofta kan du göra den på vart fjärde varv istället. Jag kommer börja med att göra ökningar vartannat varv för att sedan gå över till vart fjärde varv och därmed ”plana ut” spetsens kurva lite. Håll bara koll på vart du ändrade så att du kan minska på motsvarande sätt.

När du är halvvägs kan du sticka 2 varv utan ökningar och sedan vänder du.

Nu ska du istället minska i slutet av varv 2 vartannat eller vart fjärde varv. Det gör du genom att sticka tills du har tre maskor kvar på varv två och sedan sticka 2 räta maskor tillsammans.

Sedan är det bara att fortsätta tills du har 6 maskor kvar och avsluta med två varv utan minskningar. Avmaska samtidigt som du stickar varv 2.

Knyt alla trådarna enligt beskrivningen ovan. Sprid ut sjalen och räta ut fransarna. (Blötlägg om du behöver och blocka sjalen lätt) fransarna ansar du så att de blir lika långa. Därmed är sjalen färdig.

Randigt är vackert!

Tips!

  • Små garnrester funkar fint i början och slutet av sjalen, eller kan läggas in som en enda effektfullt avvikande rand.
  • Om du stickar enfärgat eller vill ha bredare ränder, så måste du klippa av trådar till fransar ändå, men det funkar fint det också. Man kan ju vilja ha enfärgade partier t ex.
  • Var inte så regelbunden i hur du varvar färgerna så har du lättare att efter ett tag lägga in någon ny nyans eller anpassa dig om en färg tar slut.
  • Unna dig en riktigt stor sjal att svepa om axlarna.
  • Detta kan bli det bästa sportlovsprojektet. Det är enkelt men ändå roligt att leka med färger/nyanser och se hur det blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *